Switch przełącza się po chwili z 1Gb/s na 100Mb/s

Witam.
Mam switch niezarządzalny 16 portowy od TPlink. Po jego uruchomieniu przez jakiś czas, czasem 30 min czasem 2 dni przełącza się na 100Mb/s , nie ma reguły. Co może być przyczyną? Zdarzała się komuś taka sytuacja? Podpięte do niego jest 10 komputerów, 9 obsługuje 1Gb/s jeden ma kartę 100Mb/s ale to chyba nie powinno mieć wpływu na inne porty.

Co oznacza “że się przełącza”? Wszystkie porty? To są wszędzie takie same kable, takie same karty sieciowe?

• wszystkie karty sieciowe po pewnym czasie wymuszają 100Mbit (np. bug w sterowniku k.sieciowych),
  • okablowanie - ktoś włącza kuchenkę mikrofalową i nagle idzie syf po gdzieś źle ekranowanych kablach sieciowych,
  • bug w firmware tplinka…

tak Wszystkie porty przełączają się w 100Mb/s testowane iperfem.
w otoczeniu okablowania są tylko komputery, wszędzie skrętka 5e. Karty sieciowe różne ale wszystkie(oprócz jednej) 1Gb/s.

TP Link to badziewny sprzęt, ze zbugowanym firmware. W switchu każdy port jest p2p i nie ma wpływu na calego switcha. Kazdy port negocjuje transmisję oraz duplex. Jeśli jest inaczej, powinieneś go reklamować.

Generalnie ze switchami TP Linka wiecznie są problemy, zarówno z tymi niezarządzalnymi, jak i zarzadzalnymi.

A możesz mi polecić jakiś niezarządzalny 16 portowy do ok. 400-500 brutto?
Jakaś tania a sprawdzona marka? Myślałem nad ubiquiti ale poza zasięgiem cenowym :confused:
Koniecznie 1Gb/s.

Ubi to straszna bieda, w przypadku switchu, APki robią świetne. Ze switchy w tej cenie to myślę, że spokojnie dostaniesz nawet zarzadzalny 16-portowy switch Netgeara - GS716T. Choć przy takiej inwestycji warto pomyśleć nad 24-portowym. Oba i tak są tej samej wielkości (rack 1u) i 100 zł roznicy.

https://www.netgear.com/business/products/switches/smart/GS716Tv3.aspx#tab-features

Ewentualnie w kwotach, ktore podałeś, możesz dostać mały switch 16-portowy Netgeara, zarzadzalny GS116Ev2.

https://www.netgear.com/business/products/switches/web-managed/GS116Ev2.aspx#tab-features

Switche Netgeara działa stabilnie i niezawodnie i jeśli nic się nie zmieniło, dożywotnią gwarancję producenta.