Sygnał BIOSu


(Dawkow) #1

Witam. Mam problem z sygnałem BIOSu. Mianowicie w trakcie pracy na komputerze co kilka lub kilkanaście minut słychać pojedynczy sygnał BIOSu taki sam jak przy załączaniu komputera. Mam BIOS firmy AWARD. Wiem, iż taki sygnał oznacza, że wszystko w porządku ale do tej pory nigdy nie odzywał się w trakcie pracy komputera a jedynie przy uruchamianiu. Jeśli ktoś zna przyczynę to proszę o odpowiedź. Pozdrawiam


(Mateuszosinski) #2

Każdy dźwięk płyty głównej może coś znaczyć

tutaj masz świetny artykuł:

http://www.czerwiensk.com.pl/phpnuke/ht ... icle&sid=7

a tu po angielsku (troszkę gorsze):

http://www.pchell.com/hardware/beepcodes.shtml

a tutaj po angielsku, ale za to zajefajny :):


(Dawkow) #3

Czytałem zarówno ten temat jak i inne strony ale to nie wyjaśnia problemu. Karta grafiki wpięta prawidłowo, być może to wina kości pamięci, bowiem program WinBar pokazuje mi, że mam 1022 MB pamięci RAM mimo iż mam 2x512 czyli 1024. Jednakżę testy pamięci Memotest oraz Windows Memory Test nic nie wykazują.


(system) #4

Davidouff , może po prostu naciskasz za dużo klawiszy na raz?


(JNJN) #5

OT-kosmos.

A jak tam temperatury wszystkiego - sprawdź.

Sprawdź wszystkie wentylatory i ich obroty.


(Dawkow) #6

Temperatury i napięcia w porządku. Wciąż podejrzewam pamięć RAM mimo iż przeszła pomyślnie testy.


(system) #7

przeciez 1022 , a 1024 to praktycznie zadna roznica. watpie zeby to bylo powodem


(Dawkow) #8

No fakt. Niby żadna różnica ale jak wytłumaczysz to iż podczas pracy systemu BIOS co kilkanaście minut wydaje pojedynczy dzwięk? A raz zdarzyło się iż piskał kombinację która oznacza błąd RAM.


(system) #9

wedlug mnie to musi byc wina jednego z podzespolow, nie konieczenie pamieci ( wiem, nw sumie to nic nowego nie napisalem :stuck_out_tongue: ) . a jak sie sprawuja pozostale podzespoly ? komputer normalnie dziala poza tym wydawaniem dzwieku ? moze jest jakis konflikt z innym urzadzeniem albo szwankuje inne .. naprawde szczerze nie wiem, tylko tak sobie mysle co moze byc tego powodem :wink:


(Dawkow) #10

Pozostałe podzespoły pracują prawidłowo. Nie jest to również wina zasilacza bo wszystkie napięcia w normie, ani wina temperatur bo monitoruję je na bieżąco i wszystkie są w normie.