Sygnały biosu 1 długi 2 krótkie

składam komputer niby wszystko dobrze połączone a jednak się nie uruchamia tylko piszczy jak w temacie

płyta ASUS A8N-SLI Premium socket 939

Athlon 64 x2 3800+

GF 8800

podejrzewam grafikę, może ma za mało prądu zasilacz 400W

jakieś propozycje??

Tak jak podejrzewasz jest to błąd karty graficznej… jeżeli chodzi o moc Twojego zasilacza uważam ,że jest wystarczająca - niestety może firma przez którą został wyprodukowany znajduje się na czarnej liście .proponuję jeszcze jedno rozwiązanie - kartę grafiki sprawdzić ja na innym komputerze . Jeżeli będzie wszystko OK to znaczy ,że problem jest z innymi podzespołami ( zasilaczem) Twojego komputera.

karta graficzna albo pamięć :stuck_out_tongue:

Do przedmówcy - jak komputer tak się zachowuje to na 99,9% nie jest to zasilacz. W momencie startu karta pobiera minimum energii. Gdyby komputer w ogóle nie startował to tak, ale…

Dlaczego napisałem o zasilaczu ? kiedyś znajomy miał podobny przypadek ,winnym okazał się …zasilacz,nie twierdzę ,że mam w 100% rację… to tylko moja sugestia.

no to jest problem

zmieniłem zasilacz na mocniejszy i nic

ale co gorsza zmieniłem kartę graficzną na zwykłe PCI I TEŻ NIC!!

co teraz to może być

może BIOS nie obsługuje procesorów x2

Nadal przy uruchamianiu słyszysz sygnały dźwiękowe ( alarmowe ) BIOS? Jeżeli chodzi o Twoją płytę główną to jest kompatybilna z procesorem Athlon 64 x2 zobacz tutaj , dziwna sprawa z …kartą grafiki , jeżeli jesteś pewny ,że jest dobra (a tak podejrzewam jest ) to zostaje … płyta główna. Zasilacz nowy ,karta grafiki nowa…jeżeli płyta główna jest na gwarancji,proponuję Ci oddać ją do serwisu ( naprawa) ,albo wymienić na nową …

P.S - Przepraszam jeżeli przeze mnie naraziłeś się na koszty…( kupno nowego zasilacza ) …

płyta jest z allegro

to już druga bo pierwsza nie widziała dysku SATA

kartę graficzną sprawdziłem dzisiaj na innym komputerze i działa

zasilacz miałem zapasowy :wink:

wyczytałem jeszcze gdzieś że taki sygnał może oznaczać błąd parzystości pamięci

ale pamięć na innych kompach działa

jeśli to znowu płyta to się zdenerwuję :twisted:

Utwierdza mnie to w przekonaniu ,ze całą winę za to zamieszanie ponosi płyta główna… :-k :-k

sam nie wiem co już jest

sygnał biosu nie zmienia się nawet gdy próbuję go uruchomić bez kości pamięci lub bez karty graficznej