składam komputer niby wszystko dobrze połączone a jednak się nie uruchamia tylko piszczy jak w temacie
płyta ASUS A8N-SLI Premium socket 939
Athlon 64 x2 3800+
GF 8800
podejrzewam grafikę, może ma za mało prądu zasilacz 400W
jakieś propozycje??
składam komputer niby wszystko dobrze połączone a jednak się nie uruchamia tylko piszczy jak w temacie
płyta ASUS A8N-SLI Premium socket 939
Athlon 64 x2 3800+
GF 8800
podejrzewam grafikę, może ma za mało prądu zasilacz 400W
jakieś propozycje??
Tak jak podejrzewasz jest to błąd karty graficznej… jeżeli chodzi o moc Twojego zasilacza uważam ,że jest wystarczająca - niestety może firma przez którą został wyprodukowany znajduje się na czarnej liście .proponuję jeszcze jedno rozwiązanie - kartę grafiki sprawdzić ja na innym komputerze . Jeżeli będzie wszystko OK to znaczy ,że problem jest z innymi podzespołami ( zasilaczem) Twojego komputera.
karta graficzna albo pamięć
Do przedmówcy - jak komputer tak się zachowuje to na 99,9% nie jest to zasilacz. W momencie startu karta pobiera minimum energii. Gdyby komputer w ogóle nie startował to tak, ale…
Dlaczego napisałem o zasilaczu ? kiedyś znajomy miał podobny przypadek ,winnym okazał się …zasilacz,nie twierdzę ,że mam w 100% rację… to tylko moja sugestia.
no to jest problem
zmieniłem zasilacz na mocniejszy i nic
ale co gorsza zmieniłem kartę graficzną na zwykłe PCI I TEŻ NIC!!
co teraz to może być
może BIOS nie obsługuje procesorów x2
Nadal przy uruchamianiu słyszysz sygnały dźwiękowe ( alarmowe ) BIOS? Jeżeli chodzi o Twoją płytę główną to jest kompatybilna z procesorem Athlon 64 x2 zobacz tutaj , dziwna sprawa z …kartą grafiki , jeżeli jesteś pewny ,że jest dobra (a tak podejrzewam jest ) to zostaje … płyta główna. Zasilacz nowy ,karta grafiki nowa…jeżeli płyta główna jest na gwarancji,proponuję Ci oddać ją do serwisu ( naprawa) ,albo wymienić na nową …
P.S - Przepraszam jeżeli przeze mnie naraziłeś się na koszty…( kupno nowego zasilacza ) …
płyta jest z allegro
to już druga bo pierwsza nie widziała dysku SATA
kartę graficzną sprawdziłem dzisiaj na innym komputerze i działa
zasilacz miałem zapasowy
wyczytałem jeszcze gdzieś że taki sygnał może oznaczać błąd parzystości pamięci
ale pamięć na innych kompach działa
jeśli to znowu płyta to się zdenerwuję :twisted:
Utwierdza mnie to w przekonaniu ,ze całą winę za to zamieszanie ponosi płyta główna… :-k :-k
sam nie wiem co już jest
sygnał biosu nie zmienia się nawet gdy próbuję go uruchomić bez kości pamięci lub bez karty graficznej