zauważyłem, że ostatnio podniesiono rozmiar avatara o 50px każdej krawędzi, co daje łącznie 140x140. Tak się zastanawiam, dlaczego nie zmieni się ograniczeń dotyczących podpisu - każdy ma łącze na tyle szybkie, aby pobrać obrazki ważące 30kb, 50kb (co to jest dzisiaj ), monitory również pracują na dużych rozdzielczościach, gdzie 250x50 jest niczym i można by ten limit zwiększyć (do rozsądnych rozmiarów, np. coś w granicach 400px) oraz większyć nieco wagę do 30kb. Jakieś wady? Raczej nie, a zawsze więcej miejsca
Pewnie chodzi o to żeby użytkownicy nie robili “choinek” i np. żeby ich sygnatura nie zabierała więcej miejsca niż treść wypowiedzi - choć w moim poście i trak to się zbytnio nie uda.
Ponieważ łącze to limit wielkości, a nie rozmiaru. Co z tego, że ktoś pobierze ten obrazek nie widząc różnicy z mniej ważącym, skoro będzie to nieestetycznie wyglądać.
Ogólnie wyglądało by to tak:
Wyobraź sobie, że masz taką ogromną grafikę pod każdym postem. Ew jej część, masz wszystko co 50px Jest to wielce nie praktyczne, pomijając fakt choinek.
Ja mam rozdzielczość 1600x900, pewnie ty również masz taką, albo i większą i rzeczywiście te userbary / grafiki zajmują mało miejsca. Ale postaw się na miejscu usera z rozdzielczością 1024x768 wtedy ten obrazek zajmuje ci pół ekranu Tak samo poprzednia kwestia. Mimo, że ten post jest średniej wielkości obszerny, masz obrazek zajmujący więcej niż sama treść
400x100 nie jest jeszcze takie duże, 400x150 jest trochę większe ale bez tragedii.
Osobiście pracuję na dwóch rozdziałkach : 1920x1080 oraz 1280x800 (na laptopie) i na tej drugiej na innych forach gdzie można z podpisem szaleć nie zawadza mi to. A niektóre, dobrze zrobione obrazki cieszą oko.
Warto zauważyć, że niektórzy korzystają czasem z czegoś takiego jak netbooki. Tam, nawet w przypadku najnowszych modeli, rozdzielczość też jest niezbyt wielka.
Do przeglądania na telefonie prawie każda strona WWW jest za duża. W związku z tym przeglądarki mobilne zawierają funkcje ułatwiające przeglądanie takich stron na telefonach. A więc za szeroka sygnatura tam nie będzie problemem.
Jeśli mowa o Operze Mini to da radę jeśli ustawi się średnią lub słabą jakość obrazu. Przy wysokiej jakości oraz innych przeglądarkach zdjęcie nie jest skalowane.
Na telefonie o wysokości (szerokości) 400px obraz mocno skompresowany zostaje przycięty o około połowę.