Witam. Posiadam w domu dwa komputery. Laptopa oraz komputer stacjonarny. Pracuje raz na komputerze raz na laptopie. Posiadam komunikator internetowy Pidgin. Podczas pracy jestem zawsze w kontakcie ze światem :). Chciałbym mieć zawsze aktualne i niepourywane archiwum konwersacji. Z tego powodu poszukuje zatem programu, który synchronizowałby mi pliki z Pidgina między jednym i drugim komputerem. Zaznaczam, że nie chcę aby to się odbywało przez sieć, bo w tedy za każdym razem muszę mieć równocześnie załączone dwa komputery a to mi nie na rękę i wygodę. Chciałbym, aby program monitorował dany folder i pliki, które się w nim znajdują i po dokonanych zmianach uploadował zmienione/nowo powstałe pliki na serwer. Praca oczywiście w tle. Tymczasem kiedy kończę pracę na laptopie i włączam komputer stacjonarny przy autostarcie program sprawdza wersje folderu/plików i automatycznie pobiera je na dysk twardy. Tym samym sposobem uruchamiając Pidgina mam pełne i kompletne archiwum, ustawienia, dane itp itd. Coś takiego można by przyrównać do zasady działania pluginu Xmarks w Mozilla Firefox. Program wysyła zakładki na serwer a po przełączeniu się na inną stację roboczą mam już w pełni zaktualizowane zakładki. I tak w obie strony.
Próbowałem programy Dropbox ale niestety, umożliwia on pracę tylko na swoim folderze do którego wrzuca się pliki. Poza tym zajmuje się on tylko plikami a nie całymi folderami.
Istnieje coś takiego w ogóle? Było by miło gdyby program był freeware. Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
Quong