Witam Dziś tak chodząc po Vortalu wpadłem na taki pomysł aby zrobić na stronie głównej syntezator mowy aby czytał on newsy Czyli aby pod każdym newsem była taka opcja “użyj syntezatora mowy” Myślę że jest to bardzo dobry pomysł gdyż, użytkownik może włączyć czytanie nawsa i jednocześnie może surfować po innych stronach Proszę o opinie ze strony Użytkowników, Moderatorów oraz Administratorów
PS. (Do Administratorów) Droga Administracjo. Ja u siebie na komputerze sprawdzałem jak mogłoby wyglądać takie czytanie i jakby było to słychać. Moim zdaniem jakość jest b. dobra Jeśli Administracja ma możliwość potestowania jakości to proszę użyć do tego programu _ IVONA _ lub _ Expressivo _ i wybrać głos męski (Jacek) lub kobiecy (Ewa). Zapewniam że w obu przypadkach jakość jest rewelacyjna. Wystarczy, że wklei Administracja tekst w newsie do danego syntezatora mowy i usłyszy wtedy jak to wygląda Pozdrawiam 8)
Ale ja nie koniecznie mówię o “młodych” użytkownikach. Mówię tutaj o userach starszych lub ludzi niepełnoprawnych którzy mają wadę wzroku i ciężko im się czyta.
Zastanawialiśmy się kiedyś nad tym. Podpięcie samego syntezatora to nie jakiś kosmiczny problem - większy kłopot w tym, że trzeba specjalnie oznaczać anglojęzyczne słowa w materiałach aby syntezator czytał je poprawnie. Być może taka opcja pojawi się w przyszłości. Na razie skupiamy się na innych rzeczach ponieważ taka funkcjonalność to czysty bajer - nie pomoże osobom niewidomym, a pozostali użytkownicy pobawią się przez tydzień i zabawka się znudzi
Chętnie bym pomógł w przekształcaniu Angielskich słów w tekście tak aby syntezator czytał je poprawnie Nie jest to trudne, więc w razie pomocy w przekształcaniu tekstu chętnie pomogę
Osoby, które niedowidzą (lub w ogóle nie widzą), instalują programowy syntezator mowy w systemie, więc wydaje mi się, że dodatkowa taka opcja jest zbędna.