System 32 bit a 4GB i więcej ramu

Witam

Spotkałem się z opinią że systemu 32 bit adresują max 4gb pamięci a tu http://www.microsoft.com/poland/windows … prise.mspx

“Obsługa 32 GB pamięci RAM w wersjach 32-bitowych”

Czyli jednak da radę w przypadku systemu 32 bit obsługiwać więcej ramu ?

“Visty” nie lubię, XP obsługuje max 3,25GB/4gb ramu a wersja x64 jest trochę problematyczna i zastanawiam sie teraz nad Win 2003 - dobry ten system ? (komp z prockiem 4 rdzeniowym i 8 gb ramu dlatego z Win XP to się trochę “marnuje”…)

Zarówno XP jak i Vista w wersji 32-bit. nie obsługują powyżej 4GB ramu.

Co do Win 2003 system całkiem dobry ale nie na desktop.

Jeśli chcesz obsługiwać takie ilości ramu zainteresuj się Linuksem.

Pozdrawiam

32-bity obsługują 3,25 GB ramu

Jeżeli chcesz obsługiwać takie ilości ramu to zainstaluj system 64-bit.

Windows 2003 jest naprawdę dobry. Sam go użytkuję ponad 4 lata i jestem bardzo zadowolony. Bez problemu można go skonfigurować aby zachowywał się i wyglądał jak XP. Jest na ten temat wiele tutoriali w internecie. No i jako jedyny 32 bitowiec obsługuje 4GB pamięci.

raczej Windows 2003 tez nie będzie w stanie obsłużyć 4GB ramu ponieważ system 32 bitowy jest w stanie adresować maksymalnie 2^32= 4 294 967 296 czyli 4Gb ramu trzeba jeszcze odjąć kilkaset mega ponieważ system operacyjny ma też inne pamięci, z innych urządzeń do zaadresowania

Windows Server 2003 Enterprise Edition trochę kosztuje, no chyba że będzie format co 180 dni :slight_smile:

Mi wykrywa 4 na pewno na 32 bitach. System mam z MSDN AA.

ok możliwe bo kilka razy miałem okazje pracować na tym windowsie i zbytnio sie w nim nie orientuje co do spraw technicznych

a więcej też wykrywa ??

Nie wiem czy więcej bo więcej nie miałem ale myślę, że wykrywa.

Wersja 32-bitowa wydania Enterprise Edition i wersja 64-bitowa wydania Standard Edition obsługują do 32 GB pamięci RAM.

Wersja 32-bitowa wydania Datacenter Edition obsługuje do 64 GB pamięci RAM.

Wersja 64-bitowa wydania Datacenter Edition i wersja 64-bitowa wydania Enterprise Edition obsługują do 1 TB pamięci RAM.

To są dane ze strony Microsoftu.