Czy można instalować linuxa 64 bit na osobnej partycji w wypadku, gdy na drugiej jest Win 32 bit ?
A gdyby tak ewentualnie odinstalować ten 32 bit i sformatować , to by było można ? Ram jest 2 GB i na tego 64 bit wystarczy…
Wolałabym jednak na wszelki wypadek tego Win’a zostawić, używając linuxa …
Przede wszystkim procesor musi mieć architekturę 64 bit żeby zainstalować system x64
hmmm, tak myślałam
Zawsze możesz jako drugi postawić system 32 bitowy
nie rozumiem a jak wyczarować procesor 64 bitowy ? Rozumiem, że gdybym miała procesor 64 bit to odwrotnie mogłabym instalować 32 bity ale tak jak mam to chyba nie możliwe
Procesor masz 32-bit i system (windows) masz 32-bitowy. Tak samo pobierasz linux-a 32 bitowego i instalujesz jako drugi system.
no tak, dzięki
A co to jest za sprzęt? procesory które nie są 64 bit to rzadkość. W przypadku posiadania procesora 64 bit można zainstalować 64 bitowego linuxa na osobnej partycji.
Mylisz się kolego - takie dinozaury jak ja mają sprzęt z czasów, kiedy nie było jeszcze procesorów 64 bit ( nie montowano ich powszechnie jak teraz) a sprzęt nie psuł się po 2 latach kiedy wygasa gwarancja. Można było kupić także oryginalne egzemplarze nie składane w ChRL stąd takie problemy - technologie przez 10 lat zmieniają się z kosmiczną prędkością. Sprzęt ( czy to kompy czy telefony) kupiony dzisiaj - jutro już jest przestarzały…
Osoby w średnim wieku i starsze powinny instalować 32 bitowe systemy a młodzież 64 bitowe z uwagi na gry:grinning:
Chyba sobie teraz jaja robisz - komputer sprzed 15-20 lat był przestarzały po dwóch latach. To samo 32-bitowe konstrukcje - prędkość procesorów (GHz) to była podwajana średnio co dwa lata.
jesteś w błędzie - tutaj gry nie mają znaczenia. Po prostu coraz mniej programów obsługuje ( i będzie obsługiwać) systemy 32 bitowe. Podstawowe przeglądarki i pr. antywirusowe choćby - zapowiadają i uprzedzają fakty. 64bitowe systemy to teraz podstawa jeśli nie chce sie mieć problemów …
[quote=“bachus, post:11, topic:575590”]
Chyba sobie teraz jaja robisz - komputer sprzed 15-20 lat był przestarzały po dwóch latach. To samo 32-bitowe konstrukcje - prędkość procesorów (GHz) to była podwajana średnio co dwa lata.
[/quote] nie, jaj sobie nie robię, tylko Ty nie przeczytałeś mojego postu ze zrozumieniem,przecież piszę, że zmiany zachodzą bardzo szybko.
To jednak nie znaczy, że wymieniamy sprzęt w zależności od pojawiających się nowinek a tylko wtedy , gdy nie nadaje się do użytku lub nie spełnia naszych potrzeb i oczekiwań. Zatem 32 bitowe systemy jeszcze są w użyciu i jeszcze zapewne długo będą przysparzając właścicielom coraz więcej problemów.