System/bios wykrywa tylko połowę pamięci ram

Witam!

Kupiłem sobie nowe pamięci Kingstona 2x2gb DDR2 (kvr800d2n5k2/2g), po czym sobie je dodałem do komputera.

Niestety system jak i bios wykrywa tylko 2gb. Sprawdziłem CPU-Z ram i obydwa ramy to “Kingston KTC1G-UDIMM” 400mhz z 1024mb.

Proszę o pomoc!

Kupiłeś te pamięci w sklepie? Jesteś pewny że to są zamówione kości? Sprawdzałeś czy płyta główna obsługuje takie pamięci? Przepinałeś je do innych banków aby wykluczyć uszkodzenie któregoś?

Jaki  system operacyjny, ilu bitowa wersja ?

@pocolog kupowałem na morele.net, przekładałem z zoltych do czerwonych slotow i plyta obsluguje ten ram, ale tylko wersje 1gb.

@fiesta Win 7 Home Premium 64 bit.

Jeśli to te: http://www.morele.net/pamiec-kingston-2-x-ddr2-1024mb-800mhz-cl5-kvr800d2n5k2-2g-65727/

to to jest zestaw dwóch pamięci po 1024 MB, czyli razem 2 GB.

Tak, to te. Ale to tez troche dziwne, bo mam stara kosc kingstona na ktorej pisze …/1g i ma te 1gb a te kosci sa 2 i pisze na nich 2g i maja po 1gb?

P.S Mam jeszcze 1 problem, proboje dodac stare kosci zebym mial te 3,5GB ale po dodaniu i wlaczeniu komputera nie wlacza sie monitor. Co moze byc tego powodem?

Nie takie dziwne, bo jednak wyraźnie jest napisane na stronie Morele: “Pamięć Kingston 2 x DDR2 1024MB 800MHz CL5”. Widocznie te 2G oznacza wartość sumaryczną zestawu albo jeszcze coś innego.

Wstawiaj dla próby te stare pamięci po jednej płytce w sloty czerwone. W żółtych niech pozostaną te nowe 2x1GB.

Z pamięciami w płytach Gigabyte (bo to chyba Gigabyte?) różnie bywa. Są dość “kapryśne” :slight_smile:

Tak, to Gigabyte :slight_smile: . Z pamieciami pokombinuje pozniej, i napisze jak wyszlo.

Końcówka -k2 oznacza “Kit of 2”. W Twoim przypadku k2/2g  oznacza 2GB(suma pojemności) w dwóch kościach.

Produkt zgodny z opisem niestety, ale do 14 dni możesz zwrócić towar bez podawania przyczyny i zakupić takie jakie chciałeś.

Niestety dodawanie po 1 kosci nic nie pomoglo - dalej komputer sie wlacza, lecz sam monitor nie.