System DMS z przeznaczeniem dla sekretariatu

Witam Panowie i Panie.

Mam problem ze znalezieniem oprogramowania do Archiwizacji dokumentów (być może tytuł w tym momencie jest mylący),

który pozwoli Pani na sekretariacie wprowadzać zeskanowane dokumenty do systemu.

Wymagania które mi postawiono przy szukaniu systemu to:

• możliwość tworzenia osobnych dokumentacji dla oddzielnych oddziałów

• dokumentacje podzielone na teczki wg okreslonej struktury

• możliwość adresowania kopert w systemie (nie jest to konieczne)

• możliwość podłączania dokumentów z MS Office, Open Office/Libre Office, Obrazów (JPG, BMP, PNG), PDF.

• wewnętrzny OCR wpierający mechanizmy wyszukiwania po treści (Content)

• tagowanie i opisywanie dokumentów / spraw

Proszę o pomoc…wiele godzin zciągania aplikacji testowania i albo spotykam się z programem który ciężko ogarnąć (przez zwykłego śmiertelnika) albo nie ma tej jednej ważnej dla szefostwa fukcji czyli wewnętrzny OCR dla dokumentów zeskanowanym.

Nie jest istotne czy znacie wersje płatną czy bezpłatną czy też bezpłatną ale posiadającą moduły płatne które spełnią wymagania.

Z góry dziękuję.

wewnętrzny OCR będzie tu kłopotliwą sprawą z prostego powodu - robi błędy.

Ale wewnętrzny OCR jest bardziej do usprawnienia przeszukiwania po zawartości dokumentów.

wiem do czego ma służyć wewnętrzny OCR - mówię jedynie że z punktu widzenia klienta/użytkownika będziesz płacił za oprogramowanie, które robi błędy przy rozpoznawaniu zeskanowanego tekstu.

Popularniejsze będzie rozwiązanie polegające na tagowaniu zeskanowanych dokumentów.

A może Lotus Notes ??

http://www-01.ibm.com/software/pl/lotus/

Zwyczajowo jak się zapoznawałem z oprogramowaniem tego typu np. OpenKM występują 3 lub więcej wyszukiwania spraw/dokumentów

• po nazwie

• po tagach

• po zawartości dokumentów

OCR spełniał by swoją funkcję w przypadku wyszukiwania po zawartości.

Wysłałem Panu prywatną wiadomość, proszę o kontakt, być może będziemy w stanie coś wymyślić również w kwestii OCRowania.

W przypadku Lotus Notes wydaje mi się trochę przerost formy nad treścią.

Archiwizowanie dokumentów przez jedną osobą i możliwość przeglądania bazy przez 3-5 osób raczej jest za małym targetem aby wdrażać aż takie rozwiązania.

Yyy niekoniecznie. Jedno konto lub kilka do wprowadzania danych - archiwizacji np dokumentów / skanów itp, i kilkanaście/kilkadziesiąt kont do przeglądania ich w podanych kategoriach. U nas to typowy program do nadzorowania pism/poczty.

Odświeżam temat. Gdyby ktoś nadal szukał jakiego dobrego systemu do firmy, to warto pomyśleć nad platformą JIRA - http://jirasolutions.pl/ Naprawdę świetny program, który ma wiele ciekawych funkcji, które bardzo pomagają w prowadzeniu firmy (m in. można tworzyć projekty, zarządzać dokumentacją lub zasobami firmy). Zdecydowanie polecam :slight_smile: