1.Wkładam płytę do napędu.
2. Mam ikonkę tej płyty przy kursorze myszy.
3. Na dysku przeznaczonym do otwierania płyt nie pojawia się ikona danej płyty, ani nazwa tylko sama nazwa stacji.
4. Po dwukrotnym kliknięciu na stację automatycznie napęd wysuwa płytę.
Podejrzewam, że raczej niemożliwe jest, żeby to była wina napędu, dlatego, że komputer jest niedawno zakupiony. Może to problem innej wagi? Może ktoś jest w stanie pomóc, bo dwoje się i troje, ale wciąż nie jestem w stanie rozgryźć podłoża problemu.
Jeżeli to ma w czymś pomóc, to używam windows 7, jest na wersji próbnej, która wygasła i muszę go zaaktualizować, kiedyś przeczytałem, że może to być wina tego, ale jednak potrzebuję dokładnego stwierdzenia.
Z góry dziękuję za każde pochylenie się nad tematem, wesołych świąt!
Sprawdzalem model poprzez wiersz polecen jesli chodzi o plyte glowna, niestety w obu podpunktach mam tylko : " To be filled by O.E.M" … co do modelu komputera na książeczce załączonej do komputera mam tylko informacje podejrzewam , że AS Rock g41m-vgs3 r2.0 to jest nazwa jak i zarowno model, przy zakupie komputeraz z allegro była tylko nazwa "KOMPUTER-NOWY GRACZ … itp. "
co do problemu, to nie wyskakuje żadna informacja prócz samej ikonki kręcącej się płyty, a później wysunięcie płyty i informacja : "włóż płytę "
Niestety nie do końca pracuję, żeby w jakiś sposób zrobić tak aby dvd zaczęło również działać… szukam różnych poradników. Znalazłem propozycję jakichś kombinacji z firmaware, ale nie wiem czy jest szansa na to, że w jakiś sposób to pomoże. Może jesteś w stanie pomóc mi rozwiązać ten problem?
A system jaki posiadasz?
Czy napęd jest częścią zestawu Dell lub Lenovo? Czy to jest składak?
Ten model nagrywarek to Hitachi/LG
Napęd to tzw. Combo
Czyli czyta DVD i CD
Ale nagrywa tylko CD i CD-RW
Tu jest dokładna specyfikacja. HL-DT-ST RW/DVD GCC-H10N
Nie pobieraj Firmware proponowane na tej stronie, bo do końca nie wiadomo czy to nie jakiś asystent pobierania, zamiast konkretnego pliku.
windows 7 professional, podejrzewam że to składak, ze względu na to, że komputer za niską cenę kupiony z allegro…
wykluczyłem opcję że napęd jest niesprawny, gdyby tak rzeczywiście było to nawet płyty CD nie były by odczytywane. Na razie wstrzymałem się z firmware, ale jeżeli nie będzie już innej opcji to zmuszony będę spróbować i tego ogolnie jezeli to pomoze to jak wejde w menadzer urzadzen —> wlasciwosci stacji dyskow ----> szczegóły i jeżeli mam zaznaczoną kategorię opis to, jest tam napisane Stacja dyskow CD-ROM ciekaw jestem, czy tam nie trzeba czegoś zmodyfikować o ile można
Napędy Optyczne
HL-DT-ST RW/DVD GCC-H10N ATA Device
Typ Nośnika Czytnik DVD
Nazwa HL-DT-ST RW/DVD GCC-H10N ATA Device
Dostępność Działa/Pełna Moc
Możliwości Dostęp Swobodny, Obsługuje Zapis, Obsługuje Nośniki Wymienne
Możliwości odczytu CD-R, CD-RW, CD-ROM, DVD-RAM, DVD-ROM, DVD-R, DVD+R, DVD+RW, DVD-R DL, DVD+R DL
Możliwości zapisu CD-R, CD-RW
Kod Błędu Menadżera Konfiguracji Urządzenie działa prawidłowo
Konfiguracja Użytkownika Menadżera Konfiguracji NIE
Dysk D:
Nośnik Załadowany NIE
Magistrala SCSI 0
Logiczna Jednostka SCSI 0
Port SCSI 2
Docelowy Id SCSI 1
Stan OK