System na Durona

Witam.

Podobne tematy są z pewnością poruszane przez wielu i na różnych forach, są to jednak posty dość stare, i przede wszystkim nigdzie nie znalazłem dokładnej specyfikacji komputera jak mojego. Tak więc zapytam Was, forumowych ekspertów DP. :stuck_out_tongue:

Posiadam drugi, stary komputer, niedawno uruchomiony po latach- Duron 850, gf2 mx200 32MB, 384MB SDram, 20GB hdd. I właśnie, jaki system sprawdziłby się najlepiej na takim zabytku? Win 98/2k/XP ?

Wykorzystywany byłby przede wszystkim do przeglądania www (z połączeniem WiFi), może od czasu do czasu uruchomienia jakiejś gry z ‘tamtych’ czasów.

Spróbuj z Linuxem :wink:

Miałem XP na Pentium III 850mhz 256 ram i gf 4mx hdd tez 20gb dało się tego używać. Więc śmiało xp możesz instalować

Tylko linuxów jest masa. Więc ten sam dylemat, co z windowsami. Który konkretnie wybrać.

Poza tym, pingwin nie spełnia do końca wymagań, jakie napisałem co do zastosowania. Chyba że ma ktoś jakąś jedną, konkretną propozycję, jaka dystrybucja pasowałaby idealnie pod ten sprzęt. :slight_smile:

Ubuntu polecam do typowo domowych zastosowań(muzyka,filmy,internet).

Windows XP powinien przyzwoicie działać.

Ja polecał bym ci Xubuntu. Funkcjonalnie zbliżony jest to ubuntu lecz ma mniejsze wymagania sprzętowe. Co do systemów z rodziny windows to polecam Ci Windows 2000 SP4. Funkcjonalność jest podobna, lecz wymagania niższe

Możesz spróbować także z Windows 2000.

Na ten konfig to Windows 2000 lub Windwows XP zoptymalizowany.