Witam, moje pytanie jest takie, jak napisać system na jądrze linuxa. Wiem że trzeba znać C, ale czy do pisania systemu trzeba:
-
pisać w jakimś folderze i co chwile restartować system
-
jakiegoś programu, który pozwala na pisanie systemu pod linuxa
Witam, moje pytanie jest takie, jak napisać system na jądrze linuxa. Wiem że trzeba znać C, ale czy do pisania systemu trzeba:
pisać w jakimś folderze i co chwile restartować system
jakiegoś programu, który pozwala na pisanie systemu pod linuxa
To prawie jak "Wytłumaczcie mi w trzech zdaniach, jak zbudować wahadłowiec kosmiczny.
Bez owijania w bawełnę - nie bierz się za to. Co roku podobne pytanie zadają dziesiątki tysięcy osób i śmiem twierdzić, że coś sensownemu wychodzi z tego jednemu na parę lat.
System operacyjny, nawet wokół gotowego jądra, to Mount Everest, a po pytaniach sądząc, na razie jesteś na poziomie półmetrowego schodka. Wbrew pozorom najważniejsza jest nie umiejętność programowania, tylko projekt, który ma ręce i nogi. To, w jakim programie piszesz i czy co chwile restartujesz system, to jedne z absolutnie najmniej ważnych kwestii.
Trochę to głupie. W domu mówią: ,Nigdy się nie poddawaj’’, a tutaj: ,Nie bierz się za to’’
No bo zadając takie pytania po prostu mówisz “Nie wiem jak działają i jak są zbudowane systemy operacyjne” Zacznij od książek pokroju “Operating Systems: Design and Implementation” Tanenbauma, zdobądź kilku-klikunastoletnią praktykę w programowaniu i użytkowaniu systemu Linux. Wtedy możesz pomyśleć nad taką zabawą. To co chcesz zrobić to właściwie zaimplementować całe GNU od zera - czyste szaleństwo.
Racja 
Mam 1-miesięczną
System linux użytkuję od września 2012 roku, czyli półroku.
A dlaczego czyste szaleństwo :evil:
Czyli dosłownie chwilę. Ponadto użytkowanie w sensie - mam pulpit, mam firefoksa - mogę sobie coś tam zdziałać a użytkowanie - potrafię postawić na Linuksie router z QoSem, DHCP i tunelem na racoonie wklepując wszystko z pamięci w terminal to jest spooooora różnica. Miesiąc praktyki w programowaniu to też jest NIC - wiesz chociaż co to malloc?
A dlaczego czyste szaleństwo? Wiesz ile kodu jest potrzebne do odpalenia podstawowego środowiska? Poszukaj sobie na svnach kodu źródłowego coreutils i binutils - to jest absolutne minimum jakie musisz zaimplementować. Dla osoby programującej od miesiąca jest to wyzwanie porównywalne z podróżą na Księżyc w średniowieczu.
Zamiast mierzyć za wysoko i się zrażać bo nic z tego nie wyjdzie zacznij tak jak wszyscy początkujący programiści - jakieś proste algorytmy i struktury danych - sortowanie, drzewa, przeszukiwanie drzew. Jakieś tekstowe bazy danych. Jak kiedyś będziesz o siłach podjąć się takiego wyzwania to sam będziesz to wiedział i bez zadawania takich pytań jak teraz.
I stworzysz dystrybucję numer pierdyliard + 1. Pytanie, czy o to chodziło sebastian22310 ;).
n-ty temat w którym potoczy się dyskusja a autor sam się podda za 2 dni
Na nieco wyższym poziomie niż pisanie systemu, ale aby dokładnie poznać Linuksa można zainteresować się Linux from Scratch.