Dysk ma 0 uszkodzeń, czyli jest w pełni sprawny. Coś się ewidentnie w plikach Windowsa zrąbało albo w rejestrze.
Przy okazji próbowałem znowu robić ten Memory Test z pomocą USB Windowsa, ale w połowie się zatrzymał i nie wiem, czy poleci dalej, czy się zaciął. Wczoraj jak go robiłem, to też się tak przy ~60% zatrzymał i po jakimś czasie jak wróciłem, to zastałem wyłączony komputer, a powinno go tylko zresetować, czyli z tego wynika, że test nie może dobiec do końca.
Btw. ja mam dwa dyski - jeden z Windowsem i drugi do gier i innych bzdetów - co ważniejsze pliki przeniosłem na ten drugi, więc nie muszę się martwić, że coś stracę.
Oczywiście jeśli chcesz postawić na nowo system, to nie musisz tego robić. Wtedy usuwasz wszystkie partycje na dysku systemowym i tam instalujesz. Z drugiego nic nie utracisz. Programy oczywiście na nowo do instalacji, ale to truizm.
“Oczywiście jeśli chcesz postawić na nowo system, to nie musisz tego robić. Wtedy usuwasz wszystkie partycje na dysku systemowym i tam instalujesz.” -> Jeśli chcę postawić na nowo system, to nie muszę czego robić? Bo tutaj się pogubiłem trochę Może głupie pytanie, ale chcę się upewnić, że niczego nie zepsuję -> czy mógłbyś mi pokazać na podstawie tego zdjęcia, w jakiej kolejności i co mam zrobić?
Tutaj mam jeszcze parę zdjęć z przerzucania pewnych plików z folderu Użytkownicy (chcę chociażby przerzucić wszystkie dane związane z przeglądarka itp.). Może to coś da?
Formatuj Dysk Na którym będzie system Formatuj dysk na którym będą gry i inne duperele usuń inne zbędne dyski wybierz Dysk systemowy Instaluj na czysto windowsa i już
Tego, co pisałem, czyli nie musisz sprawdzać komendą chkdsk.
Usuwasz partycje dysku systemowego.
Trochę dziwi mnie partycja “Odzyskiwanie” na drugim dysku. Oraz partycje 2 i 3 na tamtym dysku (1). Wygląda jakby i tam był jakiś system. Partycja 4 to duża partycja z danymi.
W każdym razie najpewniej na obu dyskach masz system partycjonowania GPT, wobec czego i tak też zainstaluj system.
Czyli UEFI, a i pendrive do instalacji też musi być przygotowany do UEFI.
Niestety nie wiem jak to wygląda z oryginalnym pendrive z Windows 10. Jak masz dostęp do innego komputera, to najlepiej ściągnij obraz ISO systemu Windows ze stron Microsoftu i przygotuj nośnik USB programem Rufus wybierając schemat partycjonowania GPT dla UEFI.
W BIOS/EFI ustawiasz EFI (UEFI).
Jeśli dobrze widzę, to usuwasz
“Dysk 0 Partycja 1”
“Dysk 0 Partycja 2”
“Dysk 0 Partycja 3”
Cały dysk powinien być czysty (nieprzydzielone miejsce).
I na tym “nieprzydzielonym miejscu” (nie tworząc ręcznie partycji!) instalujesz system.