Witam.Na notebooku lenovo aktualizowałem system za pomocą programu od microsoftu bo windows update nie wyszukiwało mi tej aktualizacji.Pliki się pobrały aktualizacja zaczęła się instalować i przy ponownym uruchomieniu komputera wyskoczył mi błąd 0xc0000225.Nie wiem co robić Pomocy! Z góry dziękuje za pomoc
witam!,
musi pan posiadać płytę naprawy windowsa lub płytę z windowsem. w związku z tym, że te 1 musi być zrobione na sprawnym windowsie skupmy się płycie z windowsem.
do rzeczy,
jak nie masz takiej płyty z windowsem pobierasz ją na stronie producenta, (tylko ma być ta sama wersja jaką masz!)
i po kolei co trzeba zrobić.
-
bootujesz płytkę (wchodzisz do biosu, w zakładce boot ustawiasz na 1 miejscu nośnik z win).
-
[…uruchamia si cię windows z płyty…]
-
wybierasz napraw komputer
-
rozwiąż problemy
-
opcje zaawansowane
-
przywróć poprzednią kompilacje
i to tyle.
,pozdrawiam
Tylko że notebook nie ma napędu
nie szkodzi, możesz użyć pendrive.
tylko że za pierwszym razem gdy uruchamiałem notebooka to wyskoczyło mi przywracanie poprzedniej wersji systemu windows ale to mi wyskoczyło na 2 sekundy.Po tym pokazał mi się ekran blokady,ja się zalogowałem i zamiast pulpitu miałem czarny ekran.I gdy zresetowałem notebooka to mi wyskoczył błąd 0xc0000185
ok, a próbowałeś tego co napisałem?
tak i wyskakuje mi błąd
ale komputer się uruchomił z nośnika i błąd wyskoczył przy przywracaniu kompilacji? tak?
czy laptop nie chce zbootować pendrive?
tak przy przywracaniu poprzedniej kompilacji.Próbowałem też przywracanie systemu z punktów przywracania oraz naprawę podczas uruchamiania ale nic z tego
to spróbuj tego
zrób to co mówiłem na samym początku
uruchom wiersz poleceń i wpisz tam bootrec / fixboot
enter
wpisz potem kolejną komendę bootrec / RebuildBcd
enter
i uruchom ponownie
Niestety to też nie pomogło
to spróbuj przeskanować system w celu znalezienia braków plików
tym razem wpisz:
d: (jest to partycja na której znajduje się windows)
enter
sfc /scannow /offbootdir=d:\ /offwindir=d:\windows
enter
i powiedz czy pomogło
Niestety nie.Spróbowałem zainstalować system windows 10 na nowo z pendrive ale instalator nie widzi dysku.Mi się wydaje że dysk się zepsuł w laptopie
Więc sprawdź czy jest widoczny w BIOS. Jeśli byłeś w wierszu poleceń mogłeś wpisać notepad i poprzez menu plik - otwórz jest możliwość sprawdzenia czy widać partycje na dysku.
Bios go widzi jak ustawię z UEFI na legacy support
Pobierz sterowniki Intel Rapid i wersje floppy odpowiednio pod swoją architekturę Windowsa wrzuć na pendrive i wgraj na etapie wyboru partycji.
jeszcze mam nadzieje (można sprubować)
jeszcze raz wejdź do wierszu poleceń i wpisz
diskpart
enter
list disk
enter
i zobacz czy dysk się pokazuje, jak się pokazuje to:
select disk (i wpisujesz numer dysku np 0 lub 1 )
enter
list partition
enter
select partition 0
enter
active
enter
(następnie wpisujesz kolejne partycje 1,2 itd komędą select partition… i zatwierdzając active)