System nie chce się uruchomić

Witam jestem tu nowa, chcę zadać tylko jedno pytanie. Otóż mój problem polea na tym, że komputer uruchamia, a raczej dzisiaj rano uruchamiał się przez klawisz f1.( komunikat : Unikown CPU is detected , updating BIOS is required to unleash its full power ! Press F1 to Resume). Wieczorem chciałam włączyć komputer, kliknęłam f1… No i jak nigdy, pokazał się komunikat że nie można uruchomić systemu i opcje : uruchom w trybie awaryjnym, normalnie… jeszcze 3 inne. W każdym bądź razie, wypróbowałam wszystkie opcje, ale komputer się nie uruchomił, tylko znowu pokazał się ekran startowy - gdzie zawsze klikałam na f1. I tak w kółko pomocy, nie wiem co robić.

System padł, najprościej jest go przeinstalować, tzn w biosie w opcjach bootowania (first boot device - pierwsze urządzenia bootujące) ustawiasz CD-ROM (w nowszych biosach, może pojawić się pełna nazwa urządzenia),

wkładasz płytę z windows i postępujesz zgodnie z zaleceniami kreatora, zainstalowanie nowszych systemów windows jest równie proste jak zainstalowanie gry, jedyne ważne pytanie podczas instalacji to partycjonowanie dysku, tzn czy sformatować usuwając wszystkie dane, czy spróbować nadpisać system.

Jeżeli na komputerze masz jakieś ważne dane, możesz się wciąż do nich dostać i zgrać je np. na pendrive korzystając z tzw live-cd czyli systemu uruchamianego z płyty (np. ubuntu).

Dziękuję bardzo! A możesz mi powiedzieć, z jakiej przyczyny pada system? Nie wiem czy to z mojej winy, czy to po prostu przez jakieś uszkodzenie samoczynne. Wczoraj około 12 ściągnęłam dwa filmy, i program do przkształcania formatu filmów. Wszystko działało, wyłączyłam komputer. Później około 21 włączyłam i znowu działałał bez zarzutów. Wyłączyłam. Po czym, około 23 chciałam włączyć i już nie zadziałał.

Cześć

Zalecał bym także aktualizacje BIOS’u, bo po przetłumaczeniu komunikatu na język polski otrzymamy: “Wykryto nierozpoznany model CPU, wymagana jest aktualizacja BIOS’u, aby wykorzystać cały jego potencjał”.

BIOS możesz zaktualizować przez narzędzie dostarczone na płycie od producenta płyty głównej.

Z jakiej przyczyny padł system? Ciężko tak na pierwszy rzut oka stwierdzić, może być to wirus, błąd systemu plików, albo Windows po prostu się ot tak zepsuł, lubi to często robić :slight_smile:

Mógł paść np. przez wirusa, mógł też paść z powodu uszkodzenia sprzętu, tzn. głównie dysku. Ale o tym czy z dyskiem wszystko ok nie przekonasz się dopóki nie uruchomisz jakiegoś programu typu HD-Tune.