System jest świeżo po instalacji, komputer świeżo po wymianie płyty głównej (poprzedniczka zdechła z niewiadomej przyczyny). Przed reinstalacją na nowej płycie głównej problem już występował; niestety czysta instalacja nie pomogła. Sterowniki do płyty głównej zostały dziś ściągnięte ze strony producenta, w Menadżer Urządzeń nie występują żadne znaki zapytania, a jedyna pozycja która mnie zastanawia to “Karta wirtualnego miniportu WiFi firmy Microsoft”. Na poprzedniej płycie głównej problem nie występował.
Problem:
Podczas każdorazowej próby nawiązania połączenia WiFi następuje komunikat:
" System Windows nie mógł nawiązać połączenia z siecią XYZ"
Próbowałem połączyć się z Livebox TP oraz z routerem Netgear WPN824v3. W tym drugim przypadku sieć WiFi była zabezpieczona hasłem oraz następnie skonfigurowana tak, aby żadnych zabezpieczeń nie posiadała. Ani hasła, ani filtracji adresów MAC. Mimo to komputer z Windows 7 nie potrafi nawiązać połączenia. Karta sieciowa WiFi została przełożona do drugiego slotu PCI, niestety bez rezultatu. Karta sieciowa WiFi nie ma problemu z wykrywaniem sieci, monituje również o hasło w razie próby łączenia do sieci zabezpieczonej.
Połączenie przez kabel sieciowy funkcjonuje prawidłowo.
Równolegle laptop nawiązywał bez problemu połączenia z w/w routerami.
Bardzo prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu problemu. Chciałbym również zapytać czy jeśli kwalifikuje się to do wymiany karty sieciowej to warto kupić kartę sieciową USB (przepustowość łącza USB a wydajność sieci np. podczas ściągania czy grania online).
Też zwątpiłem, ale pomogło wciśnięcie przycisku REG na dole Liveboxa.Wtedy wpisujesz swój WEP iLivebox przyjmuje go jako swój. To jednorazowa czynność. Przedtem komunikat twierdził , że kod jest nieprawidłowy itp. Może o to chodzi. Pozdrawiam. Janusz
W ustawieniach Livebox została wyłączona filtracja MAC, poza tym problem występuje również na routerze Netgear, którego aktualnie używam.
Po ręcznym dodaniu połączenia bezprzewodowego następuje “niby” połączenie, które jest BARDZO wolne (www.wp.pl ładuje kilka-kilkanaście sekund). Samo łącze to UPC 25MB, więc powinno hulać. Następnie po kilku chwilach traci połączenie, by potem znów automatycznie się połączyć. Kiedy tylko spróbuję rozłączyć połączenie i połączyć się z tą siecią ręcznie zamiast połączenia automatycznego (zaznaczonego w ustawieniach przy ręcznym dodawaniu sieci) wyświetla się dobrze znany komunikat:
Zassaj sobie Network Stumbler’a i sprawdź stabilność sygnału ze swoich sieci. Być może masz coś uszkodzonego na karcie. Jeżeli masz jakiegoś kolesia z kartą wifi to pożycz od niego i podłącz do komputer.
To, że w windowsie pokazuje silny sygnał, nie oznacza że jest stabilny, albo że jest niski poziom szumu. Dlatego właśnie polecam NetStumblera
#EDIT:
Po połączeniu się z siecią “na sztywno”, czyli wtedy kiedy chodzi bardzo powoli, wyślij polecenie ping do routera i do jakiegoś serwera w necie, np. serwera dns.
Ta sieć przez cały czas jest wykorzystywana przez drugi komputer i nie sprawia problemu, pliki pobiera z prędkością około 1,5 megabajta na sekundę.
Polecenie 'ping http://www.wp.pl’ na komputerze sprawiającym problemy:
Polecenie ‘ping 192.168.1.1’ na komputerze sprawiającym problemy:
Net Stumbler rzecze - “No wireless adapter found”. W menu “Device” co prawda wyświetla moją kartę, ale jest ona oznaczona kolorem szarym i dopisem “Unknown Device” (Unsupported). Dziwne, gdyż jest to typowa karta za 50 zł, taka jak każda inna.
Mimo to należy dodać, że używam tego routera od 1,5 roku, komputer stacjonarny z którym mam problemy stoi w takiej samej odległości od niego od początku użytkowania i problemy pojawiły się dopiero po wymianie płyty głównej. Tak więc przypuszczam, że nie w jakości sygnału leży przyczyna.
Jak Network Stumbler nie obsługuje karty to jest jeszcze WirelessMon, z tym że komercyjny.
A więc mogłeś coś przypadkiem uszkodzić gdy przekładałeś kartę do drugiej płyty głównej (coś na złączach przy antenie). Ja kiedyś tak uszkodziłem procka, chociaż karta sieciowa jest mniej podatna na uszkodzenia To że wykrywa sieci i nie może się z nimi połączyć wskazuje włąśnie na niestabilny sygnał. Sam tak miałem jak podłączyłem swoją pierwszą antenę-samoróbkę która niestety nie wyszła mi za dobrze ;D
Może to też być jakiś problem z obsługą karty sieciowej przez system. Należy zainstalować sterowniki od Broadcoma, a jak nie pomoże to odpal sobie jakiegoś LiveCD (np. Ubuntu) i sprawdź jak będzie śmigać.
Co prawda sam tej płyty nie wymieniałem, a robił to profesjonalny serwis komputerowy, co nie zmienia faktu, że faktycznie coś się mogło uszkodzić przy przekładce lub też razem z poprzednią płytą.
Skoro sieć bez problemu działa na laptopie moim i 3 innych współlokatorów, to na mój chłopski rozum wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują na problemy z systemem lub kartą. Kupiłem właśnie na aukcji kartę na USB - OVISLINK AirLive WL-1600USB i około południa będę wiedział, czy to karta, czy jednak Windows.
– Dodane 15.02.2010 (Pn) 15:56 –
Pomogła wymiana karty sieciowej WiFi. Dziękuję serdecznie wszystkim za zainteresowanie i próbę pomocy.