Ostatnio próbowałem uruchomić geforce experience i wyskoczył mi error:
okazało się ze taki sam problem jest z Origin, steam wszystkie pomimo że są zainstalowane nie mogą być uruchomione bo system nie widzi pliku *.exe
odinstalowanie nie pomogło
proszę o radę
Jak tydzień temu lub dwa używałeś:
- Avast CleanUp
- AVG TuneUp
to już ten bug Avast w programach załatał i trzeba było ich nie wywalać na szybko.
Jak chcesz naprawić to programem FRST to:
-
Potem jak zrobią się trzy pliki to naciśnij przy otwartym FRST kombinacje:
Ctrl + Y
-
do notatnika wklej:
CreateRestorePoint: CMD: reg query "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Image File Execution Options" /s
(przypilnuj by linia “CMD” była cała zaznaczona a nie fragment)
-
zapisz plik, zamknij notatnik, w FRST kliknij napraw.
-
4 pliki zamieść jako odpowiedź w tym wątku.
Opcjonalnie instalacja tamtej aplikacji powinna cofnąć uszkodzenia już poprawnie.
Jak nie używałeś tamtych programów wcale to i naprawa może potrwać dłużej.
Czy wcześniej to działało normalnie?
Tak ww programy działały
w załączeniu skany
Addition.txt (72,8 KB) Fixlog.txt (30,5 KB) FRST.txt (73,6 KB) Shortcut.txt (131,0 KB)
Są ślady po starym Avast:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Image File Execution Options\origin.exe\cae331b6_PD
Debugger REG_SZ "C:\Program Files (x86)\AVAST Software\Avast Cleanup\autoreactivator.exe"
FilterFullPath REG_SZ c:\program files (x86)\origin\origin.exe
Jak iJuliusz będzie miał czas to może zrobi plik naprawczy by nie instalować CleanUp/TuneUp i może jakąś kosmetykę wychwyci.
Ja myślę, że to jakiś wirus. Zacznij od użycia malwarebytes i oczyść co znajdzie. Wstaw potem logi malwarebytes. Następnie jeszcze raz użyj FRST i wstaw trzy logi z nowego skanu FRST. Wpisz w google autoreactivator.exe Avast i zobaczysz masę tematów o problemie.
@iJuliusz pomożesz?
Jak zacznie czyścić to może i od razu znowu robić skan FRST / ADDITION / SHORTCUT.
Mnie na wirus nie wygląda skoro Avast zoptymalizował Origin i pewnie jak jest dalej to w starej wersji z zablokowanymi aktualizacjami (stąd samo się nie naprawiło).
Jedno ciekawe czy FRST został lub zostanie poprawiony by mocniej wykrywał zmiany w IFEO
.
- Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. D:\pobrane\avast pobrane
fixlist.txt (3,4 KB)
“Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze” - Uruchom FRST i kliknij Napraw, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
- Plik naprawczy usunie niepotrzebne wpisy i odblokuje pliki.
- Po restarcie wstaw plik wynikowy fixlog.txt
- Zrób nowy skan FRST i wstaw nowe pliki jak poprzednio, usunę Malware
Jeszcze fixlog.txt
Pliki już się uruchamiają?
sprawdzilem GE smiga az milo ale przy uruchamianiu origin wyskakuje popup
5 x
po 5 cio krotnym kliknieciu ok aplikacja sie uruchamia
po zalogowaniu do origin popup wyskakuje 4 x
Steam dziala bez problemu
Kilka poleceń do wykonania
- Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. D:\pobrane\avast pobrane
fixlist.txt (14,3 KB)
“Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze” - Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
- Po restarcie wklej plik wynikowy.
- Pobierz ADWCleaner
- Uruchom z Uprawnieniami Administratora, uruchom skanowanie.
Jeśli znajdzie linie z Preinstalled to odznacz, resztę oczyść - Wklej plik wynikowy.
- Pobierz MalwareBytes MBAM
- Zamknij wszystkie aktywne programy i przeglądarki.
- Zainstaluj MBAM, zaznacz na końcu, aby uruchomił się po zakończeniu instalacji.
- Po uruchomieniu rozpocznij skanowanie, po przeskanowaniu oczyść to co znajdzie, wklej plik wynikowy.