System nie startuje, proszę o pomoc!

Witam wszystkich!

Wczoraj wpadłem na głupi pomysł. Chciałem zainstalować Ubuntu 10.10 na Dysku prznośnym 250GB Samsung. Podłączyłem pendriva, uruchomiłem, dałem intall, wybrałem Sasunga jako dysk, zainstalowało się wszystko ładnie. Chciałem uruchomić komputer normalni i niespodzianka :

ERROR no such device : (tu jakieś cyferki podejżewam, że numer/nazwa dysku)

Groub rescue> (i tu tak jakby miejsce na wpisanie komendy)

Moje pytanie do was :

Czy da się jeszcze tego nieszczęsnego Windowsa(7) wyratować ?

Dodam jeszcze, że gdy chciałem uruchomić to Ubuntu z dysku też nie działało.

Co mam zrobić ? Proszę o pomoc i z góry dziękuje!

Uruchom płytę instalacyjną Win7 z BIOS First boot DVD-ROM,Po dojściu do momentu Instaluj teraz kliknj na opcję Napraw komputer.Jest pod Instaluj.

Dobra rada: Jeśli instalujesz nowe systemy na oddzielnych dyskach (NIE - partycjach), to wszystkie pozostałe dyski odłączaj fizycznie od płyty (wyjmij kabel zasilania albo danych). Po instalacji, oczywiście, podłączasz na nowo.

up: na pewno będę bardziej uważał :slight_smile:

x2up: wyskakuje, że mam nacisnąć kalwisz do bootowania z CD/DVD naciskam i ten sam error, o co chodzi? W BiOSIE botowanie jest na pierwszym miejscu.

Maże to mieć związake z tym, że .iso sam wypalałem na płycie ?

Odłącz wszystkie dyski, prócz tego z Windą i CD/DVD. Zresetuj BIOS zworką na płycie, potem ustaw na nowo bootowanie z CD/DVD i spróbuj jeszcze raz.

ustaw pierwsze bootowanie dysku z ubuntu wtedy systemy odpalą.

UP: próbowałem, odpalić chociaż ten dysk z ubuntu, nie działało pisało file not found

Reszta dysków musi być podłączona tylko bootowie pierwsze niech będzie z samsunga (ubuntu), drugi dysk z system 7.

No, a jak chcę odłączyć potem ten dysk ?

w ten sposób mozesz naprawić mbr windows 7 i pózniej odłączyć dysk samsung, ale widzę masz lepsze pomysły.