System nie uruchamia się po instalacji jakiegokolwiek AV


(Wojtas_16) #1

Witam

Problem pojawił się wczoraj kiedy zainstalowałem Foxit Reader 4. Od tamtej pory nie mogę uruchomić przywracania systemu gdy jest uruchomiona osłona systemu plików Avast.(Pojawia się komunikat że dysk jest zajęty.) A jakby tego było mało system wiesza się zaraz po uruchomieniu. Postanowiłem więc sprawdzić innego antywirusa. Zainstalowałem Panda Cloud Antivirus ale i w tym przypadku system se wieszał już podczas wyświetlania napisu zapraszamy.

Proszę o pomoc bo ja nie daje już z tym rady.

Logi

http://wklej.org/id/358359/

http://wklej.org/id/358360/

Mój system to Windows XP HE sp3


(Łukasz) #2

Tutaj nie ma żadnych infekcji.

W OTL w dolne okienko ,, Własne opcje skanowania / skrypt " wklej:

Kliknij : Wykonaj Skrypt , Zrestartuj komputer

Potem daj raport który wyskoczy po usuwaniu.

Następnie w OTL kliknij na przycisk ,, CleanUp " Sprzątanie - to usunie OTL i wszystkie resztki po nim


(Wojtas_16) #3

Log z usuwania

http://wklej.org/id/358543/


(Łukasz) #4

Wykonaj dodatkowo pełny skan programem Malwarebytes Anti-Malware gdyż mogą być zagrożenia których w logu nadal nie widać .

http://www.dobreprogramy.pl/Malwarebyte ... 13117.html

Zaktualizuj , wykonaj pełny skan i usuń to co znajdzie, następnie pokaż log który ukaże Ci się zaraz po zakończeniu skanowania .

Możesz wyczyścić dysk i rejestr programem CCleaner

http://www.dobreprogramy.pl/CCleaner,Pr ... 13061.html

oraz usunąć nim zbędniki z autostartu :

kliknij Narzędzia > Autostart, zaznaczasz odpowiedni wpis i klikasz wyłącz .

Lista wszystkich zbędnych wpisów : http://www.bezpieczenstwosystemow.pl/in ... opic=116.0

Zdefragmentuj dysk

Kliknij ,, Start " > wszystkie programy > Akcesoria > Narzędzia systemowe > Defragmentator dysków .

I jak - sytuacja po wykonaniu powyższych czynności poprawiła się ?


(Wojtas_16) #5

Log MBAM http://wklej.org/id/358810/

Jeśli chodzi o zachowanie Avasta, przywracanie systemu jak i również wieszanie się systemu to samym sprawcą tego wszystkiego był właśnie Avast.

Po dodaniu w osłonie systemu plików wykluczenia *.log problem zniknął. Co do zachowania Pandy CA to nadal nie wiem czemu powodowała problemy :smiley:

Wykonane.

Dzięki za pomoc.