Witam.
Po ostatniej aktualizacji Windowsa 10 mam problem z uruchomieniem systemu. Komputer włącza się, po czym wyświetla przez kilkanaście sekund komunikat “przygotowywanie automatycznej naprawy”, a następnie pozostaje sam czarny ekran i dalej nic się nie da zrobić. Próbowałam użyć którejś z opcji ze zdjęcia, ale efekt za każdym razem jest taki sam. Dodam, że nie posiadam Windowsa na żadnym nośniku. Co robić?
A wiesz co to jest BACKUP?
Tak
Wybierz F10 i przywróć ostatnią dobrą konfiguracje.
Po wybraniu F10 przez chwilę pojawia się taki ekran
a później znowu jest cały czarny i nic się nie dzieje.Tu masz informacje o tym komunikacie : Vaio Care jest też instrukcja jak przywrócić system : https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00054290
A może po prostu za krótko czekasz? Wciśnij to F10 i poczekaj z pół godziny nawet - może wolno naprawia.
Nadal nic
A dysk pracuje? Jeśli nie, to pewnie padł system na amen.
Wtedy trzeba udać się do znajomego albo rodziny (jak nie masz drugiego kompa w domu) i zrobić pendrive z Windows, a potem spróbować opcję z F11. Ostatecznie uruchamiasz normalnie z pendrive i dajesz naprawę systemu - jeśli w W10 coś takiego jest (nie wiem, bo nie korzystałem - w starszych było).
@gabil1316
Podłącz dysk u jakiegoś znajomego i sprawdź statystykę SMART. W miare możliwości pokaż na forum zrzut ekranu z programu Crystal Disk Info. Zabezpiecz dane (o ile dysk działa) - skopiuj na inny pendrive lub dysk zewnętrzny.