System nie uruchamia się, recovery i awaryjny nie działa


(K M Mich) #1

Witam.

Posiadam netbooka Asus Eee PC 1005PXD. Zainstalowany był na nim Windows 7 Starter. Od pewnego czasu system nie uruchamia się, pojawia się napis:

"Reboot and Select proper Boot device; or Insert Boot Media in selected Boot device and press key". System nie był nigdy reinstalowany. Próbowałem

wykonać następujące czynności:

  1. Tryb awaryjny (F8) - pojawia się ten sam napis.

  2. Odzyskanie systemu z partycji recovery (F9) - pojawia się ten sam napis.

  3. Próba uruchomienia systemu z Płyty Ratunkowej 2013 KŚ - pojawia się menu płyty, po wybraniu opcji uruchom płytę ratunkową rozpoczyna się

wczytywanie a po chwili pojawia się błąd: "System not found". W BIOSIE ustawiałem jako pierwsze bootowanie z płyty, a drugie z dysku i na odwrót,

za każdym razem to samo.

Płyta na innym komputerze uruchamia się bezproblemowo.

  1. Wykonałem test pamięci programem MemTest - 0 błędów.

Szukałem na forum podobnego problemu niestety nie znalazłem. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu, obawiam się, że może być to problem sprzętowy.


(adam9870) #2

ad. 3 - spróbuj wyjąć dysk z komputera i spróbuj uruchomić jakiś system z płyty, który nie wymaga instalacji. Ta płyta ratunkowa nie potrzebuje przypadkiem działającego systemu na dysku? Proponuje np. Ubuntu odzyskanie-danych-dysku-sytuacji-gdy-system-nie-dziala-t492904.html i instalację systemu na czysto zmiana-systemu-preinstalowanego-czysty-windows-t500004.html


(Nettrace 593 12) #3

Czy był aktualizowany Bios ? Jeśli tak to może być to przyczyną. Jeśli nie to są dwa wyjścia:

  1. Sprawdź połączenie dysku twardego ( tj. wyłącz netbooka , tam gdzie dysk wykręć klapkę i po prostu wysuń go ze slotu , następnie podłącz i sprawdź czy będzie śmigał)

  2. Jeśli wyjście nr.1 nie zadziała to nie pozostaje nic innego jak zainstalowanie systemu operacyjnego na nowo ( reinstalacja, nic nie wykombinujesz już). :roll:


(K M Mich) #4

OK. Odpaliłem Ubuntu, ruszył bez problemu, niestety nie widzi dysku twardego (w katalogu Home nie ma dodatkowego urządzenia,

a w katalogu Media widnieje tylko CDRom).

Następnie przełożyłem dysk do innego laptopa i wyświetlił komunikat, że nie ma urządzenia bootowalnego.

Wychodzi na to, że dysk jest uszkodzony.