Wgrałam win7 na nowego laptopa, na dysku 128 SSD. Po zainstalowaniu system nie widzi 1TB hdd, nie jestem pewna czy nie widzi, bo kupiłam tego lapka przez neta, więc się może pomylili?Jak to sprawdzić? A może źle zainstalowałam system? Proszę o pomoc. W “Zarządzanie dyskami” też go nie ma.
Należało podczas instalowania systemu na dysk SSD wymontować z laptopa dysk HDD i zamontować go dopiero po zainstalowaniu systemu na SSD. Warto powtórzyć w taki sposób tę robotę. Drugi dysk system powinien wtedy wykryć w Zarządzaniu dyskami jako obszar “nieprzydzielony”. Przy pomocy PPMyszy należy go wówczas aktywować w systemie.
Nie rozumiem, przy instalacji systemu też widział tylko dysk ssd, być może wina leży po stronie sklepu? Nie tego laptopa mi przysłali co zamawiałam?
Nie pozostaje nic innego jak “fizycznie” sprawdzić (przeczytać na samym dysku), jaki dysk jest zamontowany w laptopie. Wystarczy pod spodem laptopa, z przodu, odkręcić trzy wkręty (jeśli nie zaplombowane!) przesunąć i zdjąć główną pokrywę. Podaj firmę i model laptopa!
A bios widzi?
Bios też nie widzi. Chyba zadzwonie do tego sklepu i powiem o sytuacji.
A laptop to lenovo z50-70.
Z tego co czytam to twój model ma jeden dysk o pojemności 1TB.
Są różne wersje tego modelu.
Na odwrocie laptopa pisze 128 + 1000 GT840M FHD
Sama już nie wiem…
Czy sklep mógł się w takim razie pomylić?
daj linka do oferty sklepu z Twoim sprzętem, podejrzewam że masz dysk hybrydowy typu SSHD czyli wbudowany SSD do HD jak mam taki 8GBSSD i 1TB HDD w jednym dysku. Dysk SSD jest niewidoczny przez system instalujesz na HDD system a po kilku dniach komputer uczy się jakie pliki używasz i porzenosi je do SSD i działa szybciej. Mam dysk z 8Gb na ssd i powiem ze fajnie to działa. System szybciej się uruchamia i programy też… ale trzeba dać mu kilka dni
jak jeszcze raz przeczytałem problem autora to wyszło że źle zrozumiałem i wyszło nie na temat
Czy ten 1Tb jest czysty i czy jest podzielony na partycje?