System nie widzi dysku twardej, mimo tego, że jest dobrze podłączony


(sewer6) #1

Mam komputer MS Windows XP. Podłączone dobrze mam dwa dyski, z czego jeden działa, a drugi z niewiadomych powodów nie. System go nie czyta.


(falcon89) #2

Czy w biosie dysk jest widoczny?


(Dimatheus) #3

sewer6 , zapoznaj się, proszę, z tym tematem i stroną, a następnie - korzystając z przycisku Edytuj (na dole pierwszego posta po prawej stronie) i opcji Użyj pełnego edytora - popraw tytuł wątku tak, by mówił konkretnie o problemie. Poprawnie zatytułowany wątek zwiększa szansę na uzyskanie szybkiej pomocy. Zignorowanie tej prośby będzie skutkować przeniesieniem tematu do kosza.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(sewer6) #4

"Total Memory: 512MB with 64 shared memory Single-thourd

 

Memory mode:

 

DDRII: 512MB/266MHz (DDRII 533)

DDRII: None

DDRII: None

DDRII: None                                                                             "

 

Z tego wnoszę, że raczej nie.

 

Może przemontuję kabel do drugiego wejścia w płycie głównej? Czy to może coś dać?


(falcon89) #5

To nie ma związku z dyskiem (jak sama nazwa wskazuje memory-pamięć).

 

Sprawdź inny port, kabelek SATA i wtyczkę zasilającą.

 

Podaj model płyty.


(sewer6) #6

Ok spróbuję, a to płyta:

 

Dual Core CPU FSBIGHz ASRock AliveNF4G-DVI

 

Załączone miniatury

  • post-276198-0-47854700-1427486767_thumb.

(sewer6) #7

Zmiana wtyczek nic nie dała, dysk dalej nie chodzi.


(adamserce) #8

Jak napisał @falcon89 “Czy w biosie dysk jest widoczny?” i czy sprawdzałeś ten dysk na innym komputerze?


(falcon89) #9

Wejdź do biosu, następnie karta Advanced, IDE Configuration (sprawdź czy dysk jest widoczny) lub wejdź w kartę Boot, Hard Disk Drives.

 

Dyski są na IDE/ATA czy SATA (cienki kabelek czy taśma)? Zdjęcie poglądowe


(sewer6) #10

Mam identyczne dyski, jak na zdjęciu poglądowym, nie działa ten drugi na SATA, a ten na ATA (“maxtor” z systemem operacyjnym) normalnie działa. To są informacje, które wyczytałem z BIOS-u

 

OnBoard IDE Controller  [both]

Onboard SATA Controller  [Enabled]

SATA Operation Mode  [non-Raid]

HDD Fast Detection  [Disabled]

 

>Primary IDE Master  [Not Detected]

>Primary IDE Slave  [Not Detected]

>Secondary IDE Master  [ATAPI CDROM]

>Secondary IDE Slave  [Hard Disk]

 

>SATAII 1  [Not Detected]

>SATAII 2  [Not Detected]

 

Niedziałający dysk jest podłączony do wejścia SATA 2, nie jest widoczny w BIOS.


(sewer6) #11

Rzeczywiście dysk był po prostu zepsuty.