System nie widzi nagrywarki?


(P@zik) #1

Witam!

Przełożyłem napęd CD do drugiej stacji w obudowie i po podłaczeniu go, system nie zauważa go a płyty się nie odpalają. Dodam, że napęd się wysuwa i dioda świeci. Czy napęd trzeba jakoś specjalnie zainstalowac czy jaki?

Prosze o pomoc!


(Mlajtner) #2

uściślij

jeżeli masz dwie stacje dysków to musisz ustalić ich kolejność na taśmie

-przestawić zwrotki ; master,slave

w instrukcji masz zaznaczone jak

.....no ale uściślij...


(P@zik) #3

Ale co mam uścislić? Napęd się wysuwa, dioda świeci. Ja tylko zmieniłem miejsce jednego z nich. Przeniosłem na drugą kieszeń w obudowie.

Problem w tym, że nie wykrywa go system. Gdzie te zworki sie znajdują? Gdzieś na napędzie?


(Johnny B4) #4

A bios wykrywa?


(P@zik) #5

No właśnie zamiast cd-rom pisze L120 (model nagrywarki)...

Gdzie znajdują się te zworki?


(P@zik) #6

Gdzie znajdują się te zworki? Dodam, że to nagrywarka firmy LG


(Mlajtner) #7

jeżeli każdy napęd działa podłączony osobno -to przestawienie tych łącznikó z tyłu powinno

rozwiązać problem

szukaj w instrukcji lub na forum -ja nie umiem ci wytłumaczyć tego opisowo

-choć jest to nieskąplikowane :?


(Seba86mu) #8

ZWORKA

Jeżeli nagrywarka jest jedynym urządzeniem na taśmie IDE, to zworkę musisz przestawić w położenie MASTER (MA).

Natomiast, jeżeli jest drugim urządzeniem na taśmie IDE, to musisz zworkę ustawić w położenie SLAVE (SL).

P.S. Legenda powinna być nadrukowana na obudowie nagrywarki (zaraz przy pinach), bądź powinna znajdować się na naklejce na nagrywarce.