System nie widzi pamięci RAM


(Lugi14) #1

Witam,

mam pewien problem otóż mam Windows 7 32bit, a moja płyta główna to Gigabyte GA-945GZM-S2 I945Gz S77, a pamięci ram DDR-2 1024MB/667 x2, tak więc dzisiaj odpaliłem komputer i włączyłem CCleaner, aby przeczyścić rejestr. I tak patrze, a na górze napisane było, że posiadam 1GB RAM i się zdziwiłem, więc patrze na "Podstawowe informacje o komputerze" i tam też 1 GB RAM. Wchodzę do BIOSU i tam było, że posiadam 2024MB, zawszę przed włączeniem ładowało się Memory.... 200......., a teraz nagle w tym Memory pojawia się 10...... . Tak więc proszę Was o pomoc w rozwiązaniu tego problemu


(Marcinxpd) #2

GA-945GZM-S2 (rev. 3.x)

Intel 945GZ+ ICH7 Chipset

  1. Support Intel® Core™ 2 Duo* / Pentium® D Processor

  2. Solid capacitors design in CPU VRM

  3. Dual Channel DDR2 533 for advanced system performance

  4. Integrated Intel® Graphic Media Accelerator950

  5. Integrated new generation SATA 3Gb/s interface

  6. Optimized Gigabit LAN connectivity

  7. Feature 8-channel Intel® High Definition Audio

Witaj,

Twoja płyta główna nie obsługuje pamięci DDR2 o taktowaniu 667 Mhz. Maksymalnie możesz na niej zamontować pamięci DDR2 o taktowaniu 533Mhz.

  1. Czy pamięci zostały zakupione teraz, czy były kupione wraz z komputerem?

  2. Zainstaluj program Cpu-Z i przejdź do zakładki z pamięciami i napisz co tam pisze :slight_smile:

Pozdrawiam :smiley:


(ktośtam) #3

Rozkręć obudowę, wyciągnij kości RAM, przeczyść styki w kościach i w slotach.


(Lugi14) #4

Był zakupiony wraz z komputerem i żadnego problemu wcześniej nie było

:expressionless: wszedłem w tą zakładkę "memory" i widzę, że jest 1024MB channels# single.

yyy no spoko, że nagle "wyparowała" drugi moduł ram :expressionless:


(Mmiszczuk) #5

Czujesz się dobrze? Ma wylutować kości z modułu? Chyba najwyższa pora zarezerwować miejsce w Tworkach.

@lukaas

Nie napisałeś jaką masz kartę graficzną. Jak masz kartę zintegrowaną to problem jest już rozwiązany.

Edit: Nauczcie się odróżniać kość od modułu :!: :!: :!:


Grzeczniej proszę

Asterisk


(Bartek Pyszczek) #6

wyjmij jedną kość odpal komputer jak pójdzie to ją włóż i wyjmij tą drugą. Jak nie pójdzie to może Ci się jedna spaliła


(Lugi14) #7
  • nie mam karty zintegrowanej mam Geforce GTX260

  • ok co to przeczyszczenia to jutro się tym zajmę


(luger) #8

Wszystkie pamięci są kompatybilne wstecz więc to nie w tym problem.


(Mmiszczuk) #9

Kość:

http://xtreview.com/images/hynix%20DDR% ... 2040nm.jpg

Moduł:

http://i.frazpc.pl/pliki/2002/artykuly/ ... mos_v2.jpg

Widzisz różnicę?

@ktośtam

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Będę walczyć z taką formą analfabetyzmu.


(Lugi14) #10

kolejny problem :expressionless:

problem z biosem i ze startem komputera...

Po włączeniu komputera, pokazuje się pierwszy ekran z logo Energy Star. Wykonywany jest test pamięci, kończy się, wyświetla wartość. Dalej nic się nie dzieje, nie wypisuje nic więcej, nie stara się uruchomić systemu z dysku i płyty. Gdy wciskam DEL, ESC, F10 nic nie reaguje...


(ktośtam) #11

Definitywnie wygląda mi to na problem z którymś z modułów RAM.


(Polewkamariusz) #12

Witam, podepne swój problem tutaj bo mam tą samą płytę główną.

Otóż mam włożone 2 moduły ram: 512 MB oraz 2GB.

512 jest od początku i z nią jest wszytko ok, a drugą sprawił mi ostatnio kolega i z nią jest właśnie problem.

Jak już wcześniej napisałem ma ona 2GB a mój komputer widzi ją jako 1GB.

Informacje jakie mi się pokazały w programie EVEREST Home Edition:

Pole Wartość

Właściwości modułu pamięci

Nazwa modułu PDP Systems PDC22G6400LLK

Numer seryjny Brak

Rozmiar modułu 1024 MB (2 ranks, 4 banks)

Typ modułu Unbuffered

Typ pamięci DDR2 SDRAM

Szybkość pamięci DDR2-800 (400 MHz)

Szerokość modułu 64 bit

Napięcie modułu SSTL 1.8

Metoda detekcji błędów Brak

Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh

Taktowanie pamięci

@ 400 MHz 5.0-5-5-16 (CL-RCD-RP-RAS)

@ 266 MHz 4.0-4-4-11 (CL-RCD-RP-RAS)

@ 200 MHz 3.0-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS)

Własności modułu pamięci

Early RAS# Precharge Obsługiwane

Auto-Precharge Obsługiwane

Precharge All Obsługiwane

Write1/Read Burst Nieobsługiwane

Buffered Address/Control Inputs Nieobsługiwane

Registered Address/Control Inputs Nieobsługiwane

On-Card PLL (Clock) Nieobsługiwane

Buffered DQMB Inputs Nieobsługiwane

Registered DQMB Inputs Nieobsługiwane

Differential Clock Input Nieobsługiwane

Redundant Row Address Nieobsługiwane


(igrek) #13

mariusz930 , być może płyta nie obsługuje modułów 2GB a tylko 1GB stąd takie coś.


(Polewkamariusz) #14

A da się to jakoś sprawdzić?