System nie widzi sterowników do karty graficznej NVIDIA


(Madhorsegames) #1

Witam, mam nietypowy problem z moim systemem. Szukałem podobnego przypadku, ale nigdzie nie ma rozwiązania.

 

Otóż, system jakby przestał widzieć zainstalowane sterowniki do karty arrow-10x10.pnggraficznej (353.0) i po uruchomieniu komputera instaluje własne "Standardowe sterowniki karty graficznej VGA" które oferują jedynie rozdzielczości 4:3, rozciągnięte na monitorze 16:9. Próba instalowania sterowników przez instalator kończy się fiaskiem - nie wykrywa on obecności kompatybilnej karty graficznej. Próbowałem różnych wersji sterownika, ciągle to samo. Co jeszcze dziwniejsze, w losowych momentach po ponownym włączeniu komputera wszystko działa jak należy, by wrócić do tego samego stanu po następnym restarcie. Ręczna próba instalacji sterowników przez Menadżer Urządzeń skończyła się jeszcze dziwniej - instalacją sterowników do GTX 465 - jak to możliwe, nie mam pojęcia. Mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie mi pomóc.

 

System: Windows 7 64-bit Home Premium

Procesor: Intel Core2Quad Q8400 2.66 Ghz

RAM: 4 GB 1066 Mhz Corsair

Karta graficzna: ZOTAC GeForce GTX 470 1280 MB VRAM

Monitor: LG IPS277L 27' Full HD


(Marzen200) #2

Może system nie widzi karty i używa zintegrowanej, spróbuj w biosie wyłączyć zintegrowana grafikę i odpalić system.


(pigers1986) #3

jakie jest ID karty graficznej ?

 

 


(system) #4

Skorzystaj na tej stronie: http://www.nvidia.pl/Download/index.aspx?lang=pl z Automatycznego wykrywania sterowników graficznych. To chyba najprostszy sposób.


(DiamondBack) #5

Jako, że i tak to nie pomoże, to następnym razem wybierz coś z Radeonów - nvidia ma ciągle problemy ze sterownikami.


(JNJN) #6

 

A tam… myślisz,że AMD nie ma?


(Madhorsegames) #7

Dzięki za odpowiedzi.

 

 

 

 

http://i.imgur.com/s07e2tV.png

 

@Poraj

 

Próbowałem, nic z tego.


(pigers1986) #8

jedyne co przychodzi do glowy to rozpakowanie tych driverow nvidii, podmiana w pliku .inf informacji odpowiedzialnych za wykrywanie sprzetu i reczna instalacje driverow


(JeyJey) #9

DEV_06CF nie widnieje w bazie Nvidii, więc może doszło do uszkodzenia BIOSu karty i stąd błędny identyfikator.

Piszesz, że czasem załapie, więc wtedy uruchom może program GPU-Z, zrób zrzut i wrzuć go tutaj.

Wyciągnij też kartę ze slotu i włóż ją ponownie, tak może z 2-3 razy, aby styki się przetarły, bo może coś nie kontaktuje.


(Montarowiec) #10

sterowniki do chipsetu są zainstalowane? 


(Madhorsegames) #11

 

Tak.

 

Wyjąłem kartę, przedmuchałem styki, włożyłem i wyjąłem ze dwa razy i jakimś cudem zaskoczyło. Oto co wyświetla GPU-Z:

 

Ziv5Fqb.png

 

Zobaczę, jak dalej pójdzie. Podejrzewam, że jeśli teraz zrestartuję komputer, problem wróci.

GPU-Z Sensor Log.txt


(system) #12

Wygląda, że jest OK. Pobierz i zainstaluj sterowniki stąd: http://www.nvidia.pl/download/driverResults.aspx/86543/pl ale, jak wynika z obrazka, już są zainstalowane i działają dobrze.