Ma mój gust kosmicznym nieporozumienie jest klonowanie dysku SSD (240, 512 GB???) na dysk HDD 8TB ( jeśli tu nie popełniłeś też jakiegoś lapsusu)
Zgadzam się z Twoimi uwagami - napisałem w 1-szym poście /“z braku dostatecznej wiedzy”.
Nooo…ale na tą chwilę wiedzy ogromnie przybyło… - a i przyszłość wskazuje, że będziemy ją zdobywać do końca życia…Zamykamy temat…
Ale jakie umiejętności? Odpalasz DMDE, wybierasz dysk, klikasz skanuj. Program skanuje dysk, znajduje układ partycji. Jak skończy zapisujesz wynik skanowania i masz tablice partycji, czasami kilka, jeśli było coś robione na dysku. Można teraz wybrać daną partycję i ją otworzyć, dzięki temu można sprawdzić czy są widoczne dane. Jeśli tak, można się cofnąć na wyborów partycji i zapisać układ na dysku.
Kombinowanie z większością programów, może sprawić, że w ogóle dane będą nie do odzyskania, lub bardzo trudno będzie to zrobić.
Na tak wielki dysk trzeba było zrobić kopię dysku SSD do pliku i zachować go na tym wielkim HDD.
Do backupu dysku mogłeś użyć “Clonezilla”, lub “AOMEI backuper”
Dziękuję:
@wasabi1084 - za sugestie i podpowiedzi…
@anon2166525…“na elektrodzie”…nie wiem o czym mówisz…sorry…
@adamserce - za podpowiedz…" SSD do pliku" - nie w pełni zrozumiałem…/właśnie taka była moja intencja - wyszło jak wyszło…
A SSD żyje? Przy klonowaniu powinieneś mieć na dysku docelowym zawartość tego SSD, nadpisaną pierwotną zawartość w zakresie LBA od 0 do N=rozmiar dysku źródłowego. I niewidoczną całą resztę z powodu degradacji struktur logicznych, ale z możliwością odzyskania nienadpisanej części w formie luźnych plików, przy czym pofragmentowane są w takich przypadkach odzyskiwane jako uszkodzone.
sorry…a zadałeś sobie pytanie - po co ONO jest MI potrzebne.?.
Kończmy dywagacje - bo zeszliśmy zupełnie na “boczny” tor" . Pozdrawiam
Dziękuję ;
@Kaleron - sorry , moja wiedza nie pozwala mi na podjęcie fachowej dyskusji na tematy i terminy których używasz…
W najbliższym czasie opierając się na uwagach Sz.Kolegów spróbuję podjąć jakąś akcję…
Pozdrawiam Wszystkich za pomoc i uwagi…
Kaleron --> wiesz co, nie potraktuj to jako złośliwość. Mówisz/piszesz do tego usera zupełnie niezrozumiałym językiem! Wczuj się w jego rolę. On nawet nie zdaje sobie sprawy ze swojego babola w tym temacie, a Ty mu tam:
"zawartość w zakresie LBA od 0 do N=rozmiar dysku źródłowego…"
No daj spokój. Mów po ludzku i wczuj się w rolę każdego nieboraka. Na mój gust wystarczy się wczytać w pierwszy post takiego petenta, aby wyczaić z grubsza o czym on gaworzy…
Co nie zmienia faktu, że jesteś moim idolem w tych sprawach…
update:
@ryszard11 ubiegł mnie w mojej odpowiedzi zanim ja zdążyłem wklepać swoją odpowiedz!
Szacuneczek Rychu!
Masz 100 % racji - gość może nie mieć pojęcia o tym, jak dane są adresowane.
Na poziomie logicznym (a głębiej w tym wątku nie pójdziemy) dane są adresowane w sektorach po 512 B, które mają numery od 0 (pierwszy sektor dysku) do ileś tam - w zależności od rozmiaru dysku. Adresacja w tych sektorach nazywa się LBA - od Logical Block Adress. Klonowanie polega na tym, że bierzesz po kolei sektory z jednego dysku i zapisujesz je do sektorów o tych samych numerach na drugim. Dlatego powinieneś mieć wierną kopię SSD, a ponieważ jej nie masz - zapytałem o to, czy jest sprawny.
Widzisz @ Rychu_z_Pragi - “wyczaiłeś” niedokształconego petenta…“gaworzącego” ,który sam nie wie o czym mówi…
Co nie zmienia faktu, że Ty @anon2166525 - od dziś stałeś się MOIM IDOLEM !! .
@anon2166525 - proszę Cię serdecznie - zaprzestańmy dalszej bezowocnej pogawędki.
Chyba…że dalsze dysputy…przy browarku…
I wice versa - jesteś drugim idolem na tym forum dla mnie!
Ale widzisz - razgawor - ma, szerszy aspekt eduacyjny w tym wątku dla potomnych!
@anon2166525
" Каждое обсуждение что-то вносит …"…tylko komu tutaj na tym forum nasze dysputy są przydatne…?
Jeszcze raz…@anon2166525 - proszę, nie prowokuj dalszych dyskusji.
Idę do innych zajęć…o wynikach moich “przypadłości” opisanych w 1-szym poście poinformuję!
We wszystkich programach backup-owych są zawsze opcje disk to disk (która kopiuje cały dysk na nowy dysk) oraz disk to image, (która kopiuje obraz całego dysku do pliku).
Spróbuj odzyskać dane programem EASEUS Data Recovery WIzard