System nie wykrywa dysku zewnętrznego usb

Witajcie

Mam problem ze swoim zewnętrznym dyskiem usb. 

Wcześniej jak podłączałem dysk do portu usb, to system znajdował go bezproblemowo. Aż do wczoraj.

Po podłączeniu świeci się diodka, słychać, że dysk jakby pracował, ale system nie uruchamia go.

Myślałem, że uda się może za pomocą Menedżera dysków, ale w menedżerze nie widać tego dysku wcale!

Pendrive działają normalnie. Inny dysk (samsunga) również działa jak należy. Jest problem tylko z tym jednym.

Ten dysk, to dysk z laptopa (firmy WD) wsadzony w obudowę do dysków Gembird. Na lapku dysk działa prawidłowo.

Problem jest tylko z PeCetem.

System Windows 7 Home Premium

Sprawdzałeś ostatni punkt przywracania systemu z podpiętym dyskiem lub bez niego ?

Ostatni punkt przywracania systemu - 28.01.2014 windows update aktualizacja krytyczna 

Dysk ostatni raz używałem jakiś tydzień temu. Wszystko było w porządku, dopiero wczoraj chciałem zgrać dane no i dalej wiadomo…

A w innym gnieździe USB? najlepiej z tyłu.

Rozumiem, że nie ma go, ani w mój komputer, ani w menadżerze urządzeń?

W żadnym porcie nie wykrywa…

Dokładnie tak, nie ma go ani w eksploratorze, ani w menedżerze…

Ktoś, coś wie jak ten problem rozwiązać?..

Taki problem występuje w Windows 7 często z nośnikami zewnętrznymi i często, aby problem rozwiązać trzeba instalować świeży system.

Można zrobić jeszcze to:

• wgrać najnowsze stery do płyty głównej

• menadżer urządzeń i kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej i PPM i odinstaluj co się da ( z portów USB wszystko wyjęte, zostaje mysz i klawiatura), restart systemu i niech system ponownie zainstaluje porty USB. Zamknij system, uruchom i sprawdź.

Ok, dzięki za wskazówki.

Ok zrobiłem wg wskazówek. Teraz mianowicie mam problem z jednym portem USB.

Otóż rozpoznaje mi już w menedżerze urządzeń, ale przy jednym porcie USB z podłączonym tym urządzeniem pojawia się wykrzyknik i kod błędu 10. Próbowałem odinstalować, zresetować system, ale problem się pojawia. 

Gdzieś przeczytałem, że trzeba jeszcze w rejestrze, w kluczu:

Trzeba usunąć wartości LowerFilter i UpperFilter

Tyle, że u mnie w rejestrze nie ma tych wartości.

Ale to się tyczy napędów DVD.

http://support.microsoft.com/kb/943104/pl

Zainstaluj najnowsze sterowniki do płyty, powinno rozwiązać problem.

Lub ponownie odinstaluj ten port i restart kompa i niech zainstaluje.