System nie wykrywa nowej karty graficznej


(Spray2002) #1

posiadam komputer:

procesor intel pentium 4 3,0Gh

płytę główna asrock p4i65gv

2xrazy 512mb ddr ram 400hz

2x hdd jeden 120gb drugi 20gb

zasilać modeCom feel 3 500atx

postanowiłem wymienić stara kartę graficzną geforce fx 550 128mb na apg na nową sapphire 512mb. ale po zamontowaniu system nie wykrywa mi karty graficznej automatycznie włącza się zintegrowana karta. niema pojęcia co teraz zrobić czekam na propozycje mam system windows Xp home


(Cosik Ktosik) #2

Odinstaluj sterowniki od zintegrowanej, wejdź do biosu i w oknie Integrated Peripherals wyłącz kartę zintegrowaną. Zobacz, czy nie ma opcji do przestawienia sygnału z karty zinterowanej, na kartę w gnieździe AGP. Potem zapisz zmiany i w systemie zainstaluj sterowniki do nowej karty.


(Spray2002) #3

nie mogę znaleźć w biosie zdanej opcji do wyłączenia karty zintegrowanej. po włączeniu komputera obraz monitora pozostaje cały czas czarny tak jak by nie było sygnału. dopiero jak przełęcze kable od monitora w kartę zintegrowana pojawia sie obraz. kiedy włączam starą kartę zintegrowana wyłącza sie i wszystko wygląda ok system informuje mnie o znalezieniu nowego sprzetu


(Gugu007) #4

Albo faktycznie masz wybraną zintegrowaną grafę w BIOS-ie albo Twój Feel-ek jest za słaby.

(dla mobo intela -> Advanced/Video Configuratin/Primary Video Adaptor ustaw auto lub AGP)

A może po prostu grafa nie dycha? :mrgreen:


(Spray2002) #5

co do zasilacza do go niedawno kupiłam ma 500wat w instrukcji karty piesze ze potrzebuje ona 450 wat. co du ustawienia biosu niema u mnie zakładki video Configuratin jedyne co znalazłem to:

init. graphic adapter priority i mam ustawioneagi/pci/onboard. nawet nie mam gdzie sprawdzić tej karty czy działa


(dudpis) #6

Ta karta potrzbuje 450 W :|... Ten feel to w rzeczywistości ma chyba ze 350W. Karta ma wtyczke na dodatkowe zasilanie?


(Spray2002) #7

tak ma dodatkową wtyczkę na zasilanie


(dudpis) #8

A masz ją podłączoną :P? Pewnie masz jak o niej piszesz. Nie wiem może coś będzie potrzebna aktualizacja biosu, sie zobaczy, ale nie patrzmy w przyszłość zanadto. Może dokładniej w biosie poszukaj... Musi to tam być.


(Gugu007) #9

Czyli masz wybraną integrę lub grafy w starym złączu PCI.

Jakie masz inne opcje w Twojej wersji BIOS-su do wyboru (np. AGP)?

Dodatkowe zasilanie podłączyłeś? :mrgreen:


(Spray2002) #10

też robiłem aktualizacje biosu. w necie nie znalazłem nowszego. zadziwiła mnie teraz jedna rzecz a mianowicie kabel do tej karty skład się on kabla żółtego i dwóch niebieskich niema tam czerwonego nie wiem może tak powiano być nieznań się w tym temacie a z wtyczki wychodzą tylko 3 bolce zamiast 4


(Seba86mu) #11

spray , odszukaj w BIOS-ie -> TAKICH, bądź TAKICH opcji (Video Display Devices, Init Display First, bądź podobnie) i zmień na AGP. Przed wyjściem z BIOS-u zapisz zmianę ustawień (Save and Exit -> F10).


(Spray2002) #12

szukałem ale nic takiego tam niema. co do tych ustawień co je znalazłem agi/pci/onboard to tylko można zmienić ich kolejność. ale jak wkłada stara kartę gf fx 5500 pod tą samą wtyczkę to czyta ja bezproblemowo i zintegrowana się wyłącza. tą nową oczywiście ze podłączyłem pod prąd


(Seba86mu) #13

Skoro podłączasz inną kartę i działa, to coś z nową jest nie tak.

Jak to w ogóle karta graficzna ? Z jednej strony przewód dodatkowego zasilania ma jedną wtyczkę trzybolcową, a z drugiej strony jest jedna wtyczka, czy dwie ?


(Spray2002) #14

jest to sapphire HD 3850 512mb gddr3. kabelek wygląda następująco z jednej strony ma czarna wtyczkę z 8 otworami ułożona w dwóch rzędach a po drugiej stronie ma dwie identyczne wtyczki 3 bolcowę takie jak podłącza się pod zasilacz.


(Seba86mu) #15

Do tego da się podłączyć dwie wtyczki MOLEX z zasilacza ?

Dwie ?

A ile masz gniazd na karcie graficznej na dodatkowe zasilanie ? Jedno, czy dwa ?

EDIT:

Najlepiej zrób zdjęcie gniazda na dodatkowe zasilanie na karcie graficznej i przewodu zasilającego.


(Spray2002) #16

jest jedno gniazdo na karcie te czarne i od tego odchodzi dwa MOLEX powinienem oba podłączyć pod zasilacz


(Seba86mu) #17

Dokładnie tak.


(Spray2002) #18

już sprawdzam zaraz się odezwe


(Marjaan) #19

Wróćmy do początku, ten feel to do niczego się nie nadaje, jeśli chcesz działać na tej karcie, to konieczna jest wymiana zasilacza, nie patrzy się na W, ale na ampery na danej linii zasilania, ten zasilacz ma je słabe, porównywalne do markowych zasilaczy o mocy 300-350W. :x

Zasilacz wymieniłbym na modecom mc 400 lub, jeśli masz więcej kasy, kup coś porządniejszego, np. ocz


(Spray2002) #20

sprawdziłem i niestety dalej nie działa szkoda tego zasilacza bo dostałem do dwa dni temu