System nie wykrywa poprawnie trzech kości RAM włożonych jednocześnie


(Mkglavier) #1

Posiadam trzy kosci ram ddr3. Moja starą goodram 8gb i dwie nowe 2x4gb kingstone hyperx red. BIOS pokazuje tylko dwie kosci 2x4gb lub 8gb+4gb (lub jedna dowolna ktora jest wpięta) Daje mi to wynik maksymalnie 12 gb. Program CPU-Z pokazuje, ze mam 16 gb. Próbowalem wszystkich mozliwosci wsadzenia kosci w dual channel. Posiadam płyte glowna asrock p67 pro3 oraz windows 10 64bit. Pobralem i zainstalowalem najnowszy sterownik do płyty i dalej nic. Prosze o pomoc.

Komputer nie czyta trzeciej kosci (drugiej 4gb)


(thommy181) #2

Osobiście miałem kiedyś tę płytę. Powiem, że jest ona bardzo wybredna jeśli chodzi o RAM. Sterownik płyty głównej nie zmieni sytuacji, jeśli bios pokazuje pomniejszoną ilość ramu. Zaktualizuj BIOS, a jeśli masz najnowszą wersję BIOS to zresetuj go poprzez wyjęcie bateryjki z płyty głównej na około 20 sekund. Ustaw BIOS od nowa. Dwie kości, które masz tego samego producenta włóż w slot 1 i 3 (tu będziesz miał dual channel). Kość goodram powinieneś włożyć w slot nr 2. Inny problem może być taki, że kości pracują z innym napięciem lub częstotliwością max. Sprawdź dokładnie jaka jest częstotliwość max wszystkich kości jakie posiadasz i ustaw taką na sztywno. Mieszasz pamięci różnych producentów, generalnie choć można tak nie powinno się robić. Kłopot może być z niezgodnością parametrów modułów. Chodzi tutaj o częstotliwość pracy pamięci oraz o napięcia w jakich pamięć może pracować. Akurat masz taki model płyty głównej, iż może tu nie zadziałać te 16 GB RAM w takiej akurat konfiguracji. Musisz próbować.


(Mkglavier) #3

Wyjąłem baterię z BIOSa dalej mam ten sam problem. Mógłbys mi powiedzieć coś więcej o napięciach? Gdzie moge sprawdzic te napięcia i jaka powinna byc ich wartosc?


(Edek191111) #4

Też tak miałem i mi zintegrowaną karta graficzna brała ten ram 


(Mkglavier) #5

Mam karte graficzna nvidii gtx 670 raczej to nie powinno miec wplywu w moim przypadku


(Edek191111) #6

Ja też miałem gtx 560 ti ale i tak brało ten ram


(thommy181) #7

Jeżeli wyjmowałeś baterię Biosu to wszystkie jego ustawienia powróciły do domyślnych. Musisz wprowadzić wszystkie ustawienia na nowo. Rób tak aby ustawienia pamięci nie były domyślne a ustawione na sztywno. Opisy napięć jak i częstotliwości danego modułu opisane są albo na metalowych radiatorach albo na małych naklejkach. Musisz szukać na module ewentualnie jeśli masz oryginalne pudełka na pudełku również może być naklejka z opisem. Przykładowo masz moduły ddr3 - 1600 Mhz o napięciu 1,5v. Wówczas takie ustawienia muszą być nadane w biosie. Co do rezerwowania ramu przez karty grafiki to owszem taki zabieg jest stosowany w przypadku większości modeli i w rzeczywistości część pamięci RAM może zostać pobrana.


(JNJN) #8

 

A dlaczego nie dokupiłeś drugiej Goodram 8 GB?

 

Wiele płyt ma problem z obsługą 3 modułów, jak ma 4 banki.

 

I tu zasada obsadzania banków jest taka: 1 moduł, 2 moduły lub cztery moduły.


(Mkglavier) #9

Mialem okazję kupic za 120zł dwie kosci po 4gb z tej firmy. Jedna nowa kosztuje 140zł nie sadzilem, ze beda z tym problemy. Zaraz pokombinuje z napięciami w biosie. Nie uważam, że nie ma żadnego sposobu aby komputer czytał mi wszystkie 16gb.

Zebrałem informacje odnośnie moich ramów. Dwa kingstony po 4gb pracuja w 1600Mhz, 1,65.V, 9CL natomiast goodram 8gb w 1600Mhz, 1,5.V,  10CL
Wstawiam screen z biosa, ponieważ nie wiem dokładnie gdzie mogę to ustawić.
 https://postimg.org/image/blo1cobfr/


(thommy181) #10

Tak więc musiałbyś ustawić napięcie na 1,5v inaczej kość goodram może się uszkodzić. I częstotliwość dajesz na 1600 w tym przypadku. Teoretycznie można mieszać kości ram różnych producentów, ale z reguły dzieje się to właśnie tak jak w opisanym przypadku. Albo działa, albo działa ale nie do końca.


(JNJN) #11

Opcja na screnie DRAM Voltage przestaw z Auto na 1.65V i zapisz bios Save - dla częstotliwości pamięci 1600 - dla 1333 wystarczy 1.5 V, tak jak masz teraz.

 

Pamięć teraz masz ustawioną na 1333, jak chcesz zmień ją z Auto na 1600, ale wcześniej musisz mieć ustawione napięcie zasilania na moduły 1.65 V.


(Dimatheus) #12

mkglavier , zapoznaj się, proszę, z tym poradnikiem i stroną, a następnie - korzystając z przycisku Edytuj (na dole pierwszego posta po lewej stronie) - popraw tytuł wątku tak, by mówił konkretnie o problemie, na przykład: " System nie wykrywa poprawnie trzech kości RAM włożonych jednocześnie". Poprawnie zatytułowany wątek zwiększa szansę na uzyskanie szybkiej pomocy. Zignorowanie tej prośby będzie skutkować przeniesieniem tematu do kosza.

Pozdrawiam,
Dimatheus