Witam wszystkich mam spory problem i prosiłbym o jakąkolwiek pomoc.Mam płyte główna która miała tylko 2gb ramu i chciałem dokupić troszkę wiecęj, zakupiłem więc 2x4gb ramu ddr3 1333mhz u-dimm. Problem w tym że gdy włozyłem dwa nowe ramy mój komputer nie chciał wystartować, znaczy normalnie się uruchomił ale monitor nie chciał się odpalić. Gdy włożyłem ramy bios nie pikał ale też nie chciał odpalić monitora. Próbowałem różnych kombinacji niestety to też nic nie dało. Update bios nie pomógł, dodam tylko że komputer na starym ramie normalnie funkcjonuje jedyna różnica pomiędzy tymi kościami to iż stary ram to DIMM a nowy U-DIMM. Za bardzo nie jestem w temacie i chciałbym się dowiedzieć o co chodzi bo ram leży już 4 dzień a komputer na 2gb ramu działa makabrycznie.
Tutaj pełna specyfikacja komputera oraz starej i nowej kości ram:
Płyta główna-P5G41TM_LX
procesor-intel core 2 duo CPU E7600
karta graficzna- nvidia geforce gt240
zasilacz-modecom Feel 500
stary ram- goodram 2gb ddr3 dimm (podczas sprawdzania w biosie kość da się ustawić na 800mhz/1066mhz)
Niestety pamięci unboferd u-dimm mogą nie współpracować z dimm, łatwo to sprawdzisz montując jedynie nowo zakupiony moduł. (pojedynczo), jeżeli zostanie wykryty (a powinien) jako: taktowany na 1066. Dopiero po OC, które nie zawsze może sie udać, chociaż powinno możesz otrzymać 1333, ale na pewno nie ze starymi modułami w komplecie. FSB procesora 1066, zakup szybszych pamięci jest ogólnie nie trafiony.
Przecież mam 2 sloty tylko także nie chce nawet wstawiać starej pamięci. Chodzi o to by wstawić 2 nowe które nie chcą działać osobno … wkładam 2 nowe i nie odpala monitora a w biosie nie ma pojedynczego dzwieku
Rozumiem, płyta ich nie obsłuży. Nic tu nie pomoże, musisz je spylić i zakupić właściwą, czyli bliźniaczą do tej co masz, lub taktowaną na 1033 dimm, po co Ci unbofored.
Dałbyś radę znaleźć mi takową ? 2x4gb ? Bo raczej wątpie że takowa istnieje. I jeszcze jedno pytanie skoro na płycie głównej pisze że obsluguje 1333mhz to jest klamstwo czy jak ? Bo nie wiem dlaczego to niby nie dziala skoro wszystkie parametry są takie jakie być powinny
chyba 2gb a nie 8. chcialem miec 8gb zakupilem wszystko dobre i nie dziala dalej nie wiem z jakiego powodu. Dlaczego to nie dziala napisz mi jesli mozesz bo wszystko jest cacy jak byc powinno, skoro producent plyty napisal ze obsluguje ramy z 1333mhz to musi je obslugiwac w takim razie co jest zlego w tych ramach? pisze na stronie producenta takze nie wiem o co kaman
Chipset płyty ich nie obsłuży. (najwyraźniej). Możesz spróbować aktualizacji sterowników chipsetu, ale to raczej nic nie da. . To nie system, to chipset płyty odpowiada za obsługę pamięci RAM. powołujesz się na specyfikację , ale gwarancji na O/C nie ma.
pozdrawiam.
edit Dodam, że napięcie 1.42 na jakim pracują zakupione moduły może być powodem niekompatybilności.