Powiem tak: wnioskując z treści postu domyślam się, że znawcą systemów spod znaku Pingwina nie jesteś (oczywiście mogę się mylić) i muszę Cie uświadomić, że nie jest to tak prosta sprawa (szczególnie interfejs graficzny, bo samo jako-tako działające distro można zrobić w miarę łatwo).
Kolejna sprawa to to, że dystrybucji Linuksa są tysiące, więc nasuwa się pytanie: po co kolejna?
Jeśli się nie myliłem co do Twojej znajomości Linuksa to polecam Ci na początek zainstalować np. Slackware, poużywać go, skonfigurować, poznać budowę systemu i dopiero zabierać się za takie rzeczy. Oczywiście znajomość programowania wymagana… szczególnie do tego interfejsu graficznego. Oczywiście ogarnięcie X.Org-a też by się przydało.
Powodzenia.
PS Mój pomysł: Zrobić dystrybucję, która miałaby domyślnie wbudowane różnorakie emulatory ( AMIGA, NES, PSX, … ) i prekonfigurowane opcje dla popularniejszych gier, żeby działały out of the box.
Zmiana bootloadera to nie problem, ale zmiana struktury folderów (o ile jest możliwa) jest już trudną sprawą…
Linux ma strukturę katalogów jaką ma i trzeba się z tym pogodzić. Na początku może to być wada (trudno ogarnąć co gdzie jest), ale jest to plus Linuksa, bo programy korzystają ze wspólnych bibliotek, a nie tak jak to jest w przypadku Windowsa… Chociaż czasami i to jest wadą
Na internecie jest sporo tutoriali jak stworzyć “własne distro”. Mój pomysł jakie to ma być distro też podałem.