System requiments lab pokazuje więcej video ramu

Siema :stuck_out_tongue: tak z ciekawości wszedłem na stronkę can you run it no i wybrałem sobie wiedźmina 2 do sprawdzenia (działał) wcześniej no ale pokazało mi że mam 2.7Gb video ramu i tak pokazuje przy każdej grze czemu tak jest?:stuck_out_tongue:

beztytuuyuu.jpg

http://pl.wikipedia.org/wiki/Turbo_cache

Nie mam grafy z turbo cache bo ma swoją pamięć. Bez przesady. Czekam na sensowniejsze odpowiedzi

A, ATI. Mechaniżm podobny tylko nazwa inna:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Hypermemory

Mimo posiadania własnej pamięci VRAM przez karty nVidii i ATI posiadały one mechanizm podkradania pamięci z RAM. To takie pokłosie starego wyścigu na “ilość pamięci kart grafiki”. Swoje parę groszy dodawały sterowniki oraz system Windows, które teoretycznie zezwalały na adresowanie jeszcze więcej dodatkowej pamięci z RAM niż producent zakładał w specyfikacji.

Na początku HyperMemory (i TurboCache) były wynalazkami do tanich kart grafiki oraz integrowanych. Potem było dokładane do nawet całkiem wydajnych kart grafiki, bo więcej gigabajtów w specyfikacji lepiej wyglądało. W praktyce to było idiotyczne rozwiązanie (w kartach grafiki z segmenty wysokiej wydajności), bo pożyczana pamięć była znacznie wolniejsza od nalutowanej na karcie grafiki, a przy okazji gry wyhamowały swój apetyt na pamięć dla tekstur.

W gta 4 czy eflc i tak widzi tylko 1Gb który karta ma.

A co widzisz gdy klikniesz prawym na pulpicie-rozdzielczość ekranu-ustawienia zaawansowane-zakładka “Karta”?

Widzę że żre pamięć systemową w takim razie jak to wyłączyć żeby nie żarło?

30367985.jpg

Nie będzie żarło. Będzie korzystało tylko z pamięci na karcie. To tylko taki trik, jakby trafiła się jakaś gra, która wymaga dużo pamięci.

I ten mechanizm kiedyś fajnie działał. Np. były onegdaj w miarę wydajne grafiki GF 6600, które miały wlutowane 128 MB VRAM. Gdyby nie TurboCache, nie uruchamiałyby się gry wymagające więcej pamięci dla tekstur.

1 GB to dostatecznie dużo pamięci na karcie. Większość gier nawet 512 wystarczy. Od paru lat istotniejsze od objętości pamięci graficznej, jest jej szybkość. Czyli lepiej mieć GDDR5 niż DDR3.

Życie :smiley: jak kompa składałem nie miałem tyle funduszu, Jest to co jest :smiley: chociaż się pośpieszyłem trochę z jego złożeniem ale nie narzekam