Siema tak z ciekawości wszedłem na stronkę can you run it no i wybrałem sobie wiedźmina 2 do sprawdzenia (działał) wcześniej no ale pokazało mi że mam 2.7Gb video ramu i tak pokazuje przy każdej grze czemu tak jest?
Nie mam grafy z turbo cache bo ma swoją pamięć. Bez przesady. Czekam na sensowniejsze odpowiedzi
A, ATI. Mechaniżm podobny tylko nazwa inna:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hypermemory
Mimo posiadania własnej pamięci VRAM przez karty nVidii i ATI posiadały one mechanizm podkradania pamięci z RAM. To takie pokłosie starego wyścigu na “ilość pamięci kart grafiki”. Swoje parę groszy dodawały sterowniki oraz system Windows, które teoretycznie zezwalały na adresowanie jeszcze więcej dodatkowej pamięci z RAM niż producent zakładał w specyfikacji.
Na początku HyperMemory (i TurboCache) były wynalazkami do tanich kart grafiki oraz integrowanych. Potem było dokładane do nawet całkiem wydajnych kart grafiki, bo więcej gigabajtów w specyfikacji lepiej wyglądało. W praktyce to było idiotyczne rozwiązanie (w kartach grafiki z segmenty wysokiej wydajności), bo pożyczana pamięć była znacznie wolniejsza od nalutowanej na karcie grafiki, a przy okazji gry wyhamowały swój apetyt na pamięć dla tekstur.
W gta 4 czy eflc i tak widzi tylko 1Gb który karta ma.
A co widzisz gdy klikniesz prawym na pulpicie-rozdzielczość ekranu-ustawienia zaawansowane-zakładka “Karta”?
Widzę że żre pamięć systemową w takim razie jak to wyłączyć żeby nie żarło?
Nie będzie żarło. Będzie korzystało tylko z pamięci na karcie. To tylko taki trik, jakby trafiła się jakaś gra, która wymaga dużo pamięci.
I ten mechanizm kiedyś fajnie działał. Np. były onegdaj w miarę wydajne grafiki GF 6600, które miały wlutowane 128 MB VRAM. Gdyby nie TurboCache, nie uruchamiałyby się gry wymagające więcej pamięci dla tekstur.
1 GB to dostatecznie dużo pamięci na karcie. Większość gier nawet 512 wystarczy. Od paru lat istotniejsze od objętości pamięci graficznej, jest jej szybkość. Czyli lepiej mieć GDDR5 niż DDR3.
Życie jak kompa składałem nie miałem tyle funduszu, Jest to co jest
chociaż się pośpieszyłem trochę z jego złożeniem ale nie narzekam