System sam zmienia opcje ochrona systemu

To znaczy tak się ma sprawa. W ustawieniach w zakładce ochrona systemu jest opcja konfiguracji pamięci jaką można przydzielić na punkty przywracania systemu. Ustawiam na 5% tj 3,25 GB coś koło tego. Jednak system sam mi ustawia na prawie 10GB. dzieje się tak na następny dzień lub po dwóch dniach. Może trzeba gdzieś to jeszcze zablkować?

Proszę o rady co z tym zrobić całkowicie nie chcę wyłączać bo ze 3 lub 4 punkty czasami się przydadzą.

Tak się dzieje zupełnie samoczynnie, kiedy w międzyczasie dokonujesz jakichś przekonfigurowań w partycjach na dysku, np. zmian wielkości partycji, usunięcie jakiejś partycji itp. Taka to właściwość systemu.

Kiedy ja właśnie nic nie robię na partycjach. Dysk SSD mimo że są rózne opinie na temat tworzenia partycji na takim dysku to ja jednak mam utoworzone C system i programy oraz D nazwałem ją jako Robocza bo tam zapisuję pliki np z którymi dalej pracuję a dopiero gotowe zapisuję już na dysk zewnętrzny. Lubię mieć porządek.

A punkt przywracania systemu i tak tworzę zewnętrznym programem TuneUp Utilities. Raz na miesiąc po czyszczeniu sytemu. No chyba że coś instaluję lub odinstalowuję to wtedy punkt tworzy się automatycznie ale to jest bardzo rzadko. I właśnie dla tego ustawiłem ochronę systemu na te 3,25 GB. NIe wiem może tak musi być ale to dopiero zauważyłem na dysku ssd bo na zwykłym talerzowcu tego nie było.

No i właśnie! To sprawdź, czy obszar przeznaczony na punkt przywracania systemu nie zmienia się właśnie wraz z przyłączeniem lub odłączeniem dysku zewnętrznego.

Te 2 dni jest spokój. Ale partycje dysku zewnętrznego w ochronie systemu mam powyłączane. Ciekawe jak to się teraz utrzyma.

Dam znać jak się znowu coś zmieni.

Dżekuję za odpowiedzi