chciałem sformatować stary laptop, użyłem do tego systemu windows 7 32bit, który mam na pendrivie ponieważ ten laptop nie posiada stacji na płyty. Po zainstalowaniu systemu, nie działało mi wifi. Zacząłem kombinować ze sterownikami i po którymś uruchomieniu nagle wyskoczył mi komunikat, który zamieszczam poniżej.
Po pierwsze usuń z laptopa wszelkie napędy USB (pendrajwy, itp.).
Po drugie, uruchom laptopa i zatrzymaj start na BIOSie. Sprawdź, czy w BIOSie jest wykrywany dysk twardy. Jeśli tak, ustaw go w zakładce Boot na pierwszym miejscu wśród urządzeń bootowalnych. Potwierdź zmiany i restart.
Rozumiem, że w tej chwili nie ma też w laptopie żadnych pendrajwów?
W takim razie pozostaje jeszcze w BIOSie w zakładce Exit ustawić coś w rodzaju Load Default Setup, potwierdzić zmiany i restart.
Jeśli to nic nie da, to system albo został uszkodzony (bardzo prawdopodobne), albo źle zainstalowany.
tak, nic nie jest podlaczone. Dobrze, jak wroce sprawdze ta druga opcje co napisales.
Teraz tak, skroo ten laptop nie ma stacji CD/DVD jak mam zainstalować system z pendriva? Wczesniej jak sie uruchamial komputer to instalowalem poprzez uruchomienie “setup” a teraz jak to zrobic?
Ooo! Można i na wiele sposobów! Nie wiem co źle zrobiłeś. Sam się kapniesz!
W każdym razie, jeśli jesteś pewny instalki na pendrajwie (to bardzo ważne!), to po włożeniu pendrajwa robisz restart lub start laptopa i zatrzymujesz uruchamianie klawiszem, którego z góry, na pewniaka, Ci nie podam. Może to być Esc, F8, F12, F11 po to, aby wywołać tzw. boot menu.
W nim wybierasz strzałkami Twojego pendrajwa, potem Enter i… prawidłowa instalacja systemu się rozpoczyna.
Jednak jeśli nie znajdziesz tego tzw. Boot Menu (w niektórych komputerach bardzo możliwe), procedura jest inna.