Sysytem Volume Information - jest katalogiem systemu, przechowuje dane do przywaracania systemu. Można go swobodnie widzieć np. w Total Commander włączając pokazywanie katalogów i plików ukrytych czy systemowych. Możesz wyłaczyć funkcje przywracania systemu (np. Norton Anti Virus- ma takie zalecenia ze względu na wirusy, które mogą być zapisywane również w tym katalogu i przywracanie w tym momencie mija sie z celem.) Jeżeli katalog zbytnio się rozbuduje możesz użyć czyszczenie dysku i usunąc wszystkie punkty przywracania systemu oprócz ostatniego. To zapewnia Ci system. Jeśli chcesz możesz próbować usunąć te katalogi, prawdopodobnie jest problem z usunięciem przy NTFS. Ja pracuję z systemem plków FAT32 i póki co nie zmieniam, może kiedyś.
Ale mimo wszystko proponuję przejrzenie różnych innych forum w sieci, gdzie są info od ludzi, którzy zajmowali się usuwaniem tego katalogu z sobie wiadomych przyczyn. Ja zdecydowałem się zostawić te katalogi na soich dyskach. Najwięcej miejsca zajmuje mi na C 55 MB, nie jest to dużo więc jest.
Dodam jeszcze, że nie musisz usuwać tego katalogu, wystarczy w Start/Ustawienia/Panel sterowania/System/Przywracanie systemu zaznaczyć okienko “Wyłącz przywracanie systemu na wszystkich dyskach” --> Zastosuj i wtedy automatycznie zostaną usunięte wszystkie punkty przywracania oraz nie będą zapisywane nowe. Tak więc nie będzie zbędnych MB na twardzielu.
Nadmienię jeszcze, że pracowałem na FAT32, teraz pracuję na NTFS i stwierdziłem lepszą wydajność komputera na tym drugim systemie plików.
Czy przy uzyciu funkici Czyszczenie dysku nie zostana usuniete jakies dane czy to tylko te punkty przywracania ?
ja zrobilem tak jak wczesniej napisano ze jesli wylacze przywracanie to te pliki usuna sie i nie powstana nowe jednak tak sie nie stało zresetowalem kompa i nadal sa jak jes bezpiecznie usunac ?