Cześć. Mam system Windows 7 Home Premium 64 bit i Ubuntu 12.04.2 LTS. Mam 4GB RAM a system widzi tylko 3GB RAM. Wiem że jest temat o tym, ale nie mogę zmienić ustawień systemu w msconfigu (w tym zdaniu mówię o Windowsie). Ubuntu jest zainstalowany z płyty i program rozruchowy jest z Ubuntu. W informacjach o systemie jest “Zainstalowana pamięć (RAM): 4.00 GB (dostępne: 3,37 GB)”. Chce odzyskać resztę tego RAM’u , bo lubię grać w gry np. Minecraft a często wgrywam mody do gier jak się da. Karta graficzna nie wykorzystuje RAM’u to ona odpada.
Raczej nie. mam-4gb-ramu-czyta-tylko-25gb-t523381.html tutaj rozwiązali tę sprawę. U mnie może być utrudnienie, bo mam 2 systemu na program rozruchowy pozmieniany. Wiem że to będę robił raczej przez Ubuntu i nie wiem czy dobry dział.
Edit:
Właśnie o to mi chodzi że mam 64 bitowy Windows 7 i Ubuntu 12.04.2 amd64 i tu pojawia się kłopot z RAM’em. Na obu systemach mam 3GB RAM widziane a mam 4GB RAM.
Tak tylko z ciekawości zapytam, jak chcesz dokonać zmian w msconfig za pomocą systemu Ubuntu?
Jak dla mnie za bardzo kombinujesz. Dokonaj zmian w systemie Windows, a w przypadku jakiegoś problemu z linuksowym bootloaderem (w co wątpię) przywróć go.
Nie mówiłem nic że w Ubuntu chce użyć msconfiga. Za bardzo nie znam się na Windowsie. Próbowałem sobie przywrócić program rozruchowy, ale były kłopoty złaszcza z ubuntu. Chyba usunę ubuntu i zainstaluje od nowa przez WUBI. I tak z Ubuntu mam kilka problemów bo wersję każdego systemu na komputerze moim to amd64 (mam 4GB RAM , ale systemy widzą 3GB RAM i w tym kłopot, bo systemy 64 bit będą często wymagać więcej). Jednak wole jeszcze z tym pokombinować, bo coś czuje że windowsa też bedę reinstalował.