System wiesza się po podpięciu kabla sieciowego


(Kosor1) #1

System XP SP3 .

Problem zaczął się gdy do komputera podpiąłem kabel sieciowy(do tej pory internet działał przez WIFI - podłączonego do USB).

Podłączyłem na włączonym komputerze kabel sieciowy, ale net nie działał.

Nie łączy się nawet z adresem rutera.

Przeładowałem komputer przy włączonym kablu sieciowym, ale komputer zawiesił się przy starcie.

Dokładnie na czarnym tle z napisem Windows,pod którym migają niebieskie kwadraciki.

W pewnym momencie kwadraciki zatrzymują się i przesuwają strasznie powoli. Komputer dalej już się nie uruchamia

Wyjąłem kabel ponowny rozruch i bez problemu.

Podpiąłem kabel do innego komputera i internet działa super.

Przeinstalowałem sterowniki od karty sieciowej, internet ruszył.

Jednak radość nie trwała długo, po przeładowaniu komputera znów się zawiesił przy starcie.

Po odpięciu kabla i wyłączeniu komputera na kilka minut znów się ładuje normalnie.

W czym może być problem ?


(nowakjac) #2

Pewnie padnięta sieciówka. Jeśli masz ją na płycie głównej to wyłącz ją w biosie. Kup jakąś na pci i tyle.


(Artz) #3

Drugi komputer podłączyłeś tym samym kablem ? Jeśli nie, może kabel jest uszkodzony?

Druga możliwość, podłącz komputer bezpośrednio pod kabel sieciowy, omijając router.

Trzeci test, podłącz dwa kompy ze sobą. I sprawdź poprawnośc działania.


(Kosor1) #4

Drugi komp. podłączyłem tym samym kablem.


(Ocxxxx) #5

Widocznie twój komputer sie uzależnił od internetu :slight_smile:

@Artz

Jak chcesz połączyć 2 kompy kablem nie skrosowanym tylko do neta?


(Artz) #6

Overclocker,

a gdzie było napisane że używa kabla nieskorsowanego, z drugiej strony może ma u siebie karty np.Gigabit Ethernet lub inne z autodetekcją które krosują softwarowo.

A co to znaczy kabel od neta? No chyba ze mówisz tutaj o koncentryku, i tutaj go skrosować nie można :slight_smile: