Witam, po wymianie pamięci DDR2 z PC2-6400 800MHz 4 GB na 16 GB powstała awaria, która ponownie się pojawiła. Nie wiedziałem bo tego nie sprawdziłem że płyta główna obsługuje tylko DDR2 8 GB PC2-6400 800MHz. Dziś powstał ten sam problem przy pamięci 8GB, Uruchamia się bios i nie uruchamia się Windows 10, próbuje naprawiać jakieś błędy ale nie jest sam w stanie, sam nie wiem co zrobić, bo ostatnio rozwiązałem ten problem przez format dysku i ponownym instalowanie systemu. Dziękuje za poradę - pozdrawiam.
Nie widzi, dysku. Zacznij od zmiany kabla od dysku, a następnie próba skanowania dysku na błędy np. HDTune.
wyświetla błąd 0xc000021a - co to oznacza i jak to naprawić ?
A przeglądał Google? https://www.google.com/search?q=0xc000021a&client=ms-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8
System oryginalny czy coś kombinowane? Wszystkie sterowniki i programy zgodne z twoim systemem?
Sprawdź

witam Seba 228215 , właśnie takie coś mi się wyświetliło, ale w ojczystym języku .WSZYSTKIE programy jakie są zainstalowane w tym komputerze są legalne, dokonałem tylko zwiększenia pamięci z 4 na 8 GB,ale wcześniej nie sprawdziłem tego czy płyta obsługuje 16gb i tyle mu włożyłem, po sprawdzeniu i wyjęciu mu pamięci do 8 GB przeinstalowałem windows10 , zainstalowałem wszystkie legalne oprogramowanie i po około 2 tygodniach powstał ten sam problem. Chwilowo by komputer pracował pod zabezpieczeniem zainstalowałem mu darmową wersję programu antywirusowego AVAST.,ściągnięty z strony dobreprogramy, bo tylko stąd korzystam z darmowych programów… Dokonam jeszcze raz przeinstalowania systemu i wszystkich programów bo dysk instalacyjny C jest dyskiem SSD 256 gb ,który mu dołożyłem wcześniej był na dysku DDS, bo
Zastanawiam się, czy ta płyta w ogóle obsługuje kości 4GB. Płyty z tamtego okresu (w tym moja) z reguły obsługiwały max 2GB w jednym banku. Może problemy wynikają właśnie ze zbyt dużych kości.
https://www.gigabyte.com/microsite/117/tech_20060605_6qfeatures.htm taką mam płytę główną, kupiłem 12 lat temu w komplecie z procesorem,sam składałem ten komputer wówczas i instalowałem Windows xp, który odinstalowałem i zainstalowałem Windows 10, problem powstał przy zmianie kości 4x4gb,wyciągnąłem 2 i na dwóch pracował dobrze przez około 2 tygodni
wcześniej miałem włożone 4 kości po 1 gb i chodził mi dobrze, problem zaczął się po zmianie ich 4x4gb, wyciągnąłem 2 z nich i dodałem dysk SSD na którym zainstalowałem windows10 wcześniej ten Windows 10 był na dysku DDS POCHODZIŁ około 2 tygodni i pojawił się problem wyświetla błąd 0xc000021a - co to oznacza i jak to naprawić ? - PEWNIE pozostaje mi formatowanie dysku SSD i od nowa instalacja Windowsa 10, ZAZNACZAM że wszystkie oprogramowania na tym komputerze są legalne, włącznie w Photoshopem .
Masz obsługę kości DDR 2 do 800mhz. Jakie są kości ram, które próbujesz użyć?
WITAM - już znam przyczynę, ta płyta przyjmuje tylko 2 GB na każdym łączu kości pamięci, stąd była awaria wystarczyło tylko powrócić do wyjętej pamięci. Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc i życzę miłego dnia - pozdrawiam