System Windows 8 nie "widzi" partycji

Witam. Problem polega na tym, że podzieliłem w laptopie “DELL”, za pomocą systemowej opcji w Windows 8 (64), partycję zawierającą system “C”= 917,08 na dwie równe partycje ( dysk był fabrycznie podzielony na 5 partycji tzn: partycja systemowa “C” = 917,08 GB; partycja odzyskiwania (Windows 8 do przywracania) = 13,29 GB; partycja EFI = 500 MB; i dwie partycje OEM 40 MB i 500 MB. Wszystko działało dobrze, do momentu gdy przywróciłem system w laptopie z partycji odzyskiwania. Nowo utworzona partycja przestała być widoczna w eksploratorze, była jedynie w systemowej opcji Windows 8 “Utwórz sformatuj partycje dysku ,twardego”, ale nie miała przydzielonej nazwy i po kliknięciu na nią PPM wyświetlała się tylko opcja pomoc. Użyłem więc programu “Easeus Partition Master”, usunąłem tą utworzoną przeze mnie partycję, a partycję “C” powiększyłem za pomocą systemowej opcji do poprzednich rozmiarów. Tak więc układ partycji wrócił do poprzedniego stanu. Niestety po czasie zauważyłem, że pozostałe 4 partycje (odzyskiwania, EFI i 2 OEM), nie są widoczne w eksploratorze ani w systemowym narzędziu defragmentacji (wcześniej były). W “Easus Partition Master” widnieje przy nich napis “unused” Komputer w tej chwili pracuje normalnie, ale pozbawiony zostałem możliwości przywracania systemu z partycji odzyskiwania.Fabrycznie zainstalowany program “Dell backup and recovery” służący do wykonywania kopii zapasowej systemu i odzyskiwania systemu z partycji, też nie działa, bo nie “widzi” ww partycji odzyskiwania. Mam nagrane płyty z kopią systemu (nagrałem zgodnie z zaleceniem), ale nie chcą się wgrywać (może ja nie potrafię). Laptop to Dell Inspiron 7720. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły, jak się z tym uporać, będę wdzięczny za pomoc i z góry dziękuję,.

olimp… ,

Proszę zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.