Witam. Dziś pojawił mi się taki komunikat z błędem:
Ktoś może coś doradzić?
Ściągnąłem program CrystalDiskInfo i dodaje screen z tego programu:
Ktoś może udzielić mi szybkiej informacji o co chodzi z tym błędem jeśli w komunikacie jest podane że stan dobry? I jak się z tym uporać?
Liczę na szybką pomoc i z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Niepokoją mnie parametry 04 i c1 strasznie wysokie wartości. I na tej podstawie windows chyba sygnalizuje problem z dyskiem twardym bo głowice parkowały już maksymalną gwarantowaną przez producenta liczbę razy, czyli 630749, a dysk rozpędzał się i zatrzymywał 115399 razy. Powierzchnia dysku okej.
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Można to w jakiś sposób naprawić? I czy mam duże powody do niepokoju? Pozdrawiam.
Można jakoś pewnie w Windows wyłączyć ten komunikat a parametry monitorować.
Należy otworzyć Panel sterowania;
Następnie Harmonogram zadań;
W starszych systemach można także uruchomić Harmonogram zadań z menu start:
Start -> Wszystkie programy -> Akcesoria -> Narzędzia systemowe -> Harmonogram zadańPo lewej stronie znajduje się Biblioteka harmonogramu, należy z niej wybrać kolejno: Microsoft -> Windows -> DiskDiagnostic
W środkowej części znajduje się składnik systemu: Microsoft-Windows-DiskDiagnosticResolver
Klikając na składnik PPM (prawym przyciskiem myszy) i wybrać włącz/wyłącz lub nawet usunąć. Przy włączonej opcji istnieje możliwość wyboru momentów uruchomienia zdarzenia.