System Windows wykrywa niską wydajność


(blaise) #1

Od jakiegoś momentu często pokazuje mi się chmurka obok zegara, informująca o wykryciu przez system niskiej wydajności. Dzieje się to normalnie przy przeglądaniu internetu, nie mam w tym czasie włączonych żadnych programów czy gier mocno obciążających procka. Niby problem nie jest jakiś mocno odczuwalny, ale czasami trochę mi filmiki przycinają flashowe, często obserwuję obciążenie pamięci i procesora i czasem jest za duże. Niedawno to w ogóle komp mi się nie chciał aż zamykać ani resetować, to go trochę poczyściłem i przeszło. Ogólnie dbam o system - defragmentacja, wolne miejsce na systemowej partycji, skanowanie AV czy antimalware czy mało programów w autostarcie. Może jednak władowało mi się coś po prostu i to jest powodem. Problem nie jest jakiś mega odczuwały i denerwujący, ale jednak kilka oznaków mniejszej wydajności jest, więc lepiej się tym zając zawczasu.

os WIN7, 6 gb ram 

 

Wklejam logi:

FRST - http://www.wklej.org/id/1483672/

ADDITION - http://www.wklej.org/id/1483673/

 

Z góry dzięki za poświęcenie chwili czasu.


(Atis) #2

Nie widać infekcji. Odinstaluj Comodo i problem będzie rozwiązany.

Sprawdź czy działa usługa Instrumentacja zarządzania Windows.

Pobierz i uruchom AdwCleaner Kliknij Szukaj i później Usuń.

Wklej do systemowego notatnika i zapisz jako plik tekstowy o nazwie fixlist :

HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://search.delta-homes.com/web/?utm_source=b&utm_medium=wpm0226&utm_campaign=installer&utm_content=ds&from=wpm0226&uid=ST3500418AS_6VMCBWMMXXXX6VMCBWMM&ts=1393427806&type=default&q={searchTerms}
HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://search.delta-homes.com/web/?type=ds&ts=1388687345&from=wpm0102&uid=ST3500418AS_6VMCBWMMXXXX6VMCBWMM&q={searchTerms}
HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://search.delta-homes.com/web/?type=ds&ts=1388687345&from=wpm0102&uid=ST3500418AS_6VMCBWMMXXXX6VMCBWMM&q={searchTerms}
StartMenuInternet: IEXPLORE.EXE - iexplore.exe
SearchScopes: HKCU - {483830EE-A4CD-4b71-B0A3-3D82E62A6909} URL = 
FF Extension: No Name - C:\Users\Viktor\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\9w8i59q5.default\extensions\quick_start@gmail.com [Not Found]
S3 VGPU; System32\drivers\rdvgkmd.sys [X]
C:\Windows\system32\roboot64.exe
C:\Users\Viktor\AppData\Roaming\Solvusoft
Task: {11628C68-2F1E-41A1-9977-17E0A9677CAC} - System32\Tasks\FoxTab => C:\Users\Viktor\AppData\Roaming\FoxTab\UPDATE~1\UPDATE~1.EXE <==== ATTENTION
Task: {DD7267C8-C1E2-401A-881A-6D74E0903B0A} - System32\Tasks\At1 => C:\Windows\system32\isobburn.exe <==== ATTENTION
Task: C:\Windows\Tasks\At1.job => C:\Windows\system32\isobburn.exe
Task: C:\Windows\Tasks\FoxTab.job => C:\Users\Viktor\AppData\Roaming\FoxTab\UPDATE~1\UPDATE~1.EXE <==== ATTENTION

Uruchom FRST i kliknij Fix. Pokaż raport z usuwania Fixlog.


(blaise) #3

no tak, procesy Comodo potrafią zżerać czasem dużo, ale co w takim razie proponujesz jako alternatywę? Z CIS byłem bardzo zadowolony. 

 

Samym scanem chyba nic mi ten program nie pogrzebał w systemie nie? :slight_smile: Bo chyba głupi przypadek, ale akurat po tym jak napisałem i przeskanowałem, nie chciała mi się włączyć Opera to uruchomiłem ponownie kompa i… i nie mogę uruchomić go do teraz. Po biosie miga spacja kilka sek i w końcu uruchamia się ekran, że nie można uruchomić systemu i można spróbować naprawić uruchamianie. Próbowałem jednak, ale ■■■■. Co ważne bardzo głośno szumi graficzna, więc nie wiem czy ona nie padła. W poniedziałek przywiozę z domu starą kartę to będę sprawdzał.