System zawiesza się przy zamykaniu


(system) #1

Od paru dni podczas zamykania systemu, gdy pojawia się napis "trwa zapisywanie ustawień" system zawiesza się i pomaga tylko reset. Wyświetla się error dotyczący aplikacji svchost.exe (nie mogę tego dokładnie przeczytać, bo wyświetla się to może przez pół sekundy). Czasami jest również problem z uruchamianiem systemu - wtedy zawiesza się na napisie "zapraszamy". Dodam, że często zamykam system programami timeoff albo poweroff.

Jakieś sugestie?

Złączono Posta : 28.04.2007 (Sob) 21:17

Chodzi o winXP professional.


(Adamw93) #2

Ja tesh to miałem, mi pomogło przywracanie systemu, zawsze mi pomaga w takiej sytuacji, polecam.

Daj znać czy ci wyszło...

PZDR


(system) #3

A są jakieś inne wyjścia oprócz przywracania systemu? (i formata :P)


(Dragon703) #4

Jeżeli nie chcesz robić format to radził bym poprobować z przywracaniem systemu.


(Matnis5) #5

A czy w podglądzie zdarzeń znajdują się jakieś zapisy mówiące o błędach?

Jakie wpisy są w dzienniku błędów?

Być może na podstawie tych wpisów będzie można znależć jakieś sensowne wytłumaczenie tych zdarzeń.


(Mokreoko) #6

karolzet przeskanuj Ad-Awarem SE - miałem cos podobnego:)


(Lasinski Jacek) #7

karolzet , jest taki program Microsoftu do raportowania błędów, zobacz co pokaże Ci w raporcie i wklej na forum, może to wina jakiegoś sterownika.


(Zdrapec) #8

Witam wszystkich!

Przyłączę się do tego tamatu, bo mam podobny problem. System zawiesza się mniej więcej raz na trzy, kiedy go zamykam, lub wprowadzam w stan wstrzymania. Nie pomaga ani przywracanie, ani format, ani reinstall, ani upgrade BIOS'u. Sytuacja powtarza się nawet na "gołym" Windowsie (XP). Nie wyświetla się żadna inforamcja o błędzie, tak jak w poprzedzającym przypadku.

Lista sprzętu: ASUS M2N, Athlon 3500+, Seagate ST380815AS, GF ASUS 7600.

Dzięki z góry za pomoc.


(De Niro) #9

Podgąd zdarzeń

Włącz BSODa

○start~> uruchom~> msinfo32 Zasoby sprzętowe, Konflikty/Udostępnione

○Jaki masz internet :?:

○Jaki masz sprzęt, czy posiadzasz konflikty sprzętowe :?:


(system) #10

A jaki masz zasilacz? U mnie było coś takiego, kiedy miałem za słaby zasilacz?

Podaj markę, model i moc.