SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM file is missing or corrupt


(Naczelnyx) #1

Pojawia mi sie taki komunikat po uruchomieniu kompa (jak w temacie)!Pomóżcie mi to naprawic! !!


(Adam Kowalczyk24) #2

Ale system się ładuje ??


(goomish) #3

http://support.microsoft.com/kb/307545


(Naczelnyx) #4

System nie ładuje się! Zaraz po załadowaniu biosu i wykryciu dysków pojawia sie ten komunikat! Próbuje własnie naprawić to poprzez Recovery Console ale gdy wybieram numer mojej instalacji Windows i akceptuje Enterem nic sie dalej nie dzieje...


(Piotr P.) #5

Wejdź do konsoli odzyskiwania i wydaj takie polecenia:

cd system32\config [Enter]

ren system system.old [Enter]

copy system.old system [Enter]

Exit [Enter]

Pewnie zpytasz, a po co?

Ano plik system lub inny rejestrowy może być sfaragemtowany (S),

xxxxSxxxxxSxxxxxSxxSxxxxSxxxxxxxxx ------------x----x------x

gdzie: wolne miejsce(-), zajęte klastry (x)

Po zmianie system na system.old plik nadal zajmuje to samo miejsce.

Po dokonaniu copy - plik system zajmie nowe miejsce - clustry©, więc

bedzie w jednym kawałku.

xxxxSxxxxxSxxxxxSxxSxxxxSxxxxxxxxxCCCCC ------------x----x------x

PS. Przy dużym sfragmentowaniu dysku w/w plik potrafi być tak

skawałkowany/posztkowany, że OS-Win... nje jest w stanie go wczytać.

A więc scalenie go może przynieść oczekiwany skutek.

lub

Rejestr

http://support.microsoft.com/default.as ... ;pl;307545

http://support.microsoft.com/kb/830084/pl

Konsola

http://support.microsoft.com/default.as ... ;pl;314058


(JNJN) #6

A może:

  • komp przetaktowany

  • uszkodzona pamięć

  • uszkodzony dysk

  • uszkodzona taśma sygnałowa dysku

  • inne

i nawet jak naprawisz problem, może się powtarzać.


(Naczelnyx) #7

No właśnie bawiłem sie troche w biosie w OC!Na początku pojawiał sie ten problem co w temacie a teraz widzi mi tylko czysty dysk bez partycji!! Jak mogę odzyskać dane z takiego dysku..?? Próbowałem go podpiąć pod inny komp bios i system normalnie go wykrywają i Windzie w Menadżerze Urządzeń go widzi ale nie wyświetla go pod Mój Komputer!W przystawce Zarządzanie dyskami widzi dysk ale jako "nie przydzielony" czyli bez partycji!Co moge dalej..?? Pomóżcie!!