Systemowe odłączenie dysku przenośnego

Nie zmieniałem tych opcji.

Bo one niby są tak od 2015 jak nie wcześniej by @anon741072.

Spróbowałem tej metody, ale nie zadziałała. Jednak dała mi to odpowiedź co „trzyma” mój dysk USB

The application \Device\HarddiskVolume4\Program Files (x86)\MSI\MysticLight\LEDKeeper.exe with process id 14716 stopped the removal or ejection for the device USB\VID_0BC2&PID_AB62\MSFT3000000000NABR10AK.

MSI Mystic Light to program od oświetlenia LED wewnątrz komputera, tylko co on ma wspólnego z dyskiem USB :thinking: i co mogę zrobić aby zapobiec używania dysku przez ten program?

Zgasić światło;)
A tak na poważnie, to dziwne powiązanie.

Możesz zgłosić bug do twórcy, może naprawi za 10 lat, jak tak długa naprawa odpada to może jest program OpenSource do używania „lamperii”.

Metody? Podałem sposób na dowiedzenie się, co blokuje odmontowanie. Widzę, że zadziałało :slight_smile:

Wydaje mi się że to prędzej wina programu niż twórcy. Próbowałem uruchomić ten program i nawet nie mogłem go otworzyć :face_with_raised_eyebrow: Odinstalowałem go i powtarzający się problem wydaje się być już rozwiązany. Niemniej jednak jeśli ktoś wie i napisze jak poradzić sobie z taką sytuacją w przyszłości bez drastyczniejszych kroków jak odinstalowywanie jakichś programów to byłbym wdzięczny :slightly_smiling_face:

Jak znajdę dzisiaj chwilę czasu to spróbuję na nowo zainstalować ten program i zobaczę jak wówczas dysk będzie na niego reagował przy bezpiecznym usuwaniu.

Jeszcze jedna metoda typu „bez myślenia”, która zawsze sprawdza mi się w przypadku pewnego dysku. Hibernuję, potem uruchamiam i dysk daje się wysunąć.

1 polubienie