Szablon aukcji allegro


(Happytyran) #1

Mam problem z szablonem allegro. Pod każdą przeglądarką wyświetla się dobrze, niestety kiedy dodaje kod jako szablon allegro widoczna jest jedynie jedna linijka w której można przewijać się cały szablon.

Gdy dodam zdjęcie z poziomu allegro, szablon wyświetla się przed zdjęciem i pole do przewijania ma wysokość dodanego zdjęcia (które jest za szablonem, widać w pustych przestrzeniach zdjęcie w czasie przewijania).

Domyślam się, że to przez zastosowanie w paru miejscach div w pozycji absolute.

Dodaje okrojony kod:

link


(GediMaster) #2

No nie mam pojęcia, ale na pewno wiem, że masz fatalny kod :wink:. Mnóstwo zbędnych DIV, zamknięty znacznik TBODY, TABLE i jeden DIV, a żaden z nich nie został otwarty. STYLE daj ZA kodem html i usuń z CSS ukośnik oraz znaki komentarza ():

...

margin: 0 auto; /

...

Nie widzę tagów allegro, czyli np. , itp. Pozycjonowanie absolutne ma sens wtedy, kiedy któryś z nadrzędnych Twojego szablonu elementów będzie miał pozycjonowanie relatywne. Inaczej element będzie pozycjonowany względem BODY, a nie Twojego szablonu, czy elementu szablonu.

Poza tym z Twojego kodu nie da się zobaczyć co chciałeś uzyskać i w którym miejscu ma być , czy np. :).


(Happytyran) #3

Niestety nadrzędny div w pozycji relative nie pomaga. "Margin 0, auto" odpowiada jedynie za szerokość. Co do opisu i styli jest to szablon do systemu sklepowego w którym będą inne znaczniki, a które usunąłem, tak samo jak większość tekstowych styli. To co istotne dla niego i problemu jest zostawione. Inne sprawy na razie zostawmy w spokoju


(GediMaster) #4

Zacznij od tego: pousuwaj wszystkie 'position: absolute' i 'height: auto'. Dodaj dla DIV.belka2 'overflow: hidden'. Ustaw sobie wstępne kolory, tła i fonty. Na pewno się da bez pozycjonowania absolutnego :).


(Happytyran) #5

| |
| |

[/code]

Okrojony kod. Usunąłem absoluty oraz pozostałości w postaci top left itp. Wyrzuciłem zbędne divy. Nie jest źle, myślałem, że sypnie się całkowicie.

Mam problem tego typu:

  1. Divy: "regu" , "tresc" oraz "stopka" nie przylegają do prawej krawędzi, ich szerokość jest ścięta z lewej przez "boczny"

  2. Obrazki w "belka3" nie wyświetlają się na środku tylko do lewej.

  3. Tlo "belka3" wyświetla się jako pojedynczy pasek od lewej. (jest to obrazek szerokości paru px i wysokości diva "belka3" powielany w osi x.) Co przed zmianami było w porządku.

Z góry dzięki za pomoc. Przez to, że napisałem od czego zacząć oraz zapewnieniu, że to nic trudnego mogłem się za to zabrać jak trzeba.


(GediMaster) #6

(Happytyran) #7

Jak ustawić pięć obrazków w rzędzie na środku diva. To mnie dręczy, display: inline w divie nie pomaga .


(GediMaster) #8

IMG ma już 'display: inline'. Ale czemu obrazki chcesz ustawiać w rzędzie (pionowo, czy poziomo?)? Jak to ma być menu, to IMG ci niepotrzebne, a lista numerowana OL (ew. UL lub DL). Resztą niech zajmie się CSS :).


(Happytyran) #9

Uporałem się już prawie ze wszystkimi problemami ( środek rozjeżdżał się w IE ponieważ był tam dodatek skype i kolumna z numerem telefonu wariowała, bo robiła się szersza przez grafikę skype).

Jedyne co pozostało i mnie dręczy to tło oraz rozmiar jednego diva, który szaleje pod IE. Tło tego diva nigdy się tam nie pokazuje, a sam div tylko pod IE robi się za szeroki mimo nadania height. Pod Operą oraz FF wygląda normalnie, sprawdzałem także na innym maszynach.