Szablon.tpl - includowanie pliku


(Kloc221) #1

Witam

Używam na stronie szablonu tpl dzięki któremu wyświetlam duża liczbę materiałów. Mam mamy problem gdyż w szablonie potrzebuję wczytać (includować) plik php a ten się nie wyświetla... dlaczego ?


(floyd) #2

Próbowałeś tego?

{php}

include(’/path/plik.php’);

{/php}


(ra-v) #3

dodatkowo dodaj plik “.htaccess” i wpisz w nim

php_value display_errors on

php_value error_reporting E_ALL

bo coś mi się zdaje że żadne błędy ani inne dziwne rzeczy się nie wyświetlają (przynajmniej nie wspomniałeś), choć teoretycznie powinny

PS. floyd , “{php}” ??


(Jacek705) #4

może się mylę, ale aby plik był przerabiany przez parser php musi mieć rozszerzenie ‘.php’ a ‘.tpl’ takiego nie ma.

Ja to zawsze robiłem w odwrotną stronę: do pliku php includowałem tpl żeby wyświetlić dane przetworzone przez parser php

Może spróbuj zamienić nazwę szablon.tpl na szablon.php i zobaczymy jakie błędy pokaże.


(Kloc221) #5

floyd Nie działa

jj_el Zmieniłem na php ale dalej nic, nie wiem dlaczego tak się kod zabarwia php na różowo :

http://img84.imageshack.us/img84/9091/beztytuusn.png

ra-v Na serwie mam plik “.htaccess” dodałem do niego to co napisałeś ale nic się nie zmieniło…


(Drobok) #6

Posuwając dalej poradę floyda

{php}<?php include('/path/plik.php'); ?>{/php}