Szablon www


(Porchekarera) #1

Witam.

Muszę stworzyć stronę WWW dla szkółki pływackiej. Wszelkie pliki itd. posiadam z obecnej strony szkółki:

http://faziusz.czechowice.net.pl/szkolka/index.html (nie zrażajcie się do tego, że rozjeżdża się)

Na nowej stronie mam mniej więcej mieć zawarte to co jest na tej.

W związku z tym poszukuję szablonu, waszej porady co to tego jaki by szablon byłby najodpowiedniejszy (darmowy) u góry ma być umieszczone logo, oczywiście nie to co obecne.

Po prawej lub lewej menu nawigacyjne, a w centralnym miejscu pole do umieszczania informacji, zaś galerię sobie sam utworzę.

Więc bardzo proszę o podesłanie jak najciekawszych propozycji co do szablonu bo

Przeszukałem multum stron zagranicznych jak i polskich i sam nie wiem który byłby dobry w obrabianiu html znam się bardzo dobrze. Lecz niemal, że nie znam CSS dlatego poszukuję gotowego szablonu.

Wcześniej miałem już gotowy szablon i strona była na ukończeniu, ale z problemów osobistych nie mam dostępu do tych danych (strony)


(Adjweb) #2

Szablon ?

Podstawy html i css i gotowe :slight_smile:


(Porchekarera) #3

Tylko ja poszukuję jakiegoś gotowca w miarę porządnie wykonanego.


(Grzesie K) #4

CSS nie jest trudne. :smiley: A jeżeli chodzi ci o gotowiec to pozostaje pytanie czy to ma być do jakiegoś CMSa?


(Porchekarera) #5

Raz mi się obiło o uszy co to jest. Możesz mi wytłumaczyć na czym to dokłandnie polega i co jest do tego wymagane?


(Grzesie K) #6

http://pl.wikipedia.org/wiki/System_zar ... 9Bci%C4%85

Wymaganie są po stronie servera, a mianowicie php i troszkę więcej miejsca oraz MySQL. W dzisiejszych czasach to już standard więc nie powinno być problemu. Tak po polsku to po zainstalowaniu dodajesz strony, edytujesz itp. z poziomu przeglądarki. Masz już logowanie, system newsów etc. Dodatkowo ,,treść jest oddzielona od wyglądu" dzięki czemu możesz bez problemu mieć kilka themów na stronie w jednym czasie.


(Porchekarera) #7

PHP to dla mnie czarna magia, więc nawet nie wiem jak to miałbym zaimpletować


(Jacek705) #8

Jeśli to ma wyglądać podobnie do tego co jest teraz to proponuję Ci uruchomić PhotoShopa lub Gimpa, powklejać obrazki które masz i powycinać. Do tego proste style css i gotowe. Nie jest Ci potrzebny żaden skomplikowany gotowiec.

Oczywiście php ułatwiłoby kodowanie, bo podstron jest kilka, a jak będziesz chciał coś zmienić w wyglądzie to z php zmieniasz w jednym miejscu, a korzystając tylko z html musisz przerobić każda stronę :slight_smile:


(Porchekarera) #9

No dobrze więc:

Jeśli wybrałem jakiś szablon to co muszę zrobić ta strona była zgodna z cms?

Robienie layoutu niby jest proste, ale nie wiem od jakiego kroku zacząć.

Że robie sobie niby tło, obrazki czy coś tam i kompiluje, o nie takie proste to nie jest, i denerwuje mnie jak ktoś mi tak właśnie pisze.


(Jacek705) #10

Więc tak:

wybrałeś jakiś szablon, więc wszystko co musisz zrobić to podmienić obrazki z szablonu na własne. W szablonie na pewno masz katalog typu "images" lub "img" tam są zapisane oryginalne logo, tło i inne wstawki graficzne. Sprawdzasz wielkość (w pikselach) oryginalnych i robisz swoje w takich samych wymiarach i zapisujesz pod nazwą oryginału. To chyba najprostszy sposób.


(Grzesie K) #11

tzn. jeżeli chcesz korzystać z CMSa to musisz wybrać jakiś z dostępnych w internecie a następnie wrzucić na ftp i zainstalować. Szablon najlepiej szukać pod właśnie ten CMS by nie przerabiać.

Jeżeli natomiast prosty html, css oraz ewentualnie php to potrzebujesz gotowego szablonu html, css lub layoutu, który możesz sobie następnie pociąć i zakodować do html, css. :smiley: Jeżeli chcesz się czegoś nauczyć to chyba to właśnie jest najlepszy sposób. W php możesz napisać coś takiego, że każda strona będzie się składała z 3 plików. 1 górna część kodu do treści- niezmienna, 2- tresc- zmienna, 3- stopka ipt- niezmienna. Dzięki temu zmiany w wyglądzie wprowadzasz tylko w 2 plikach. Oczywiście jest wiele innych sposobów ale cóż mam się rozpisywać.

http://www.google.pl/search?q=kurs+css+ ... =firefox-a


(czacha_25) #12

Najprościej Ci będzie to zrobić w CMS np. http://www.joomla.pl/