Własnie ukończyłęm remont i sforsowałem podejście żony co umozliwiło mi położenie “kilku” skrętek komputerowych w domu Przynaje sie bez bicia łatwo nie było. Po tym wszystkim mam w jednym rogu pokoju niezła pęgę kabli prowadzącą do modemu z różnych pokoi. Chciałbym cały ten bajzel zamknąć w jakiejś przyzwoitej i taniej szafce serwerowej. Widziałem kilka modeli na allegro jednak obawiam się jednego że po zamknięciu takiej szafeczki i umieszczeniu w nim modemu przestanie działać Wi-Fi większość szafek wykonanych jest z metalu. Moje pytanie czy nie zakluci umieszczenie w takiej szafce działania Wi-Fi co radzicie może macie jakieś ciekawe rozwiązania lub pomysły na tego typu sprawy??
Niestety nie mam możliwoścy wystawienia anteny modem takiej nie posiada. Czy istnieją może takie szafki wykonane z plastiku?? Tak nawiasem mówiąć czy szafka rodzielcza wykonana z plastiku będzie tłumić mocno sygnał wifi ???
Nigdy nad tym się nie zastanawiałem. Mam w biurze metalową szafkę (drzwiczki w 2/3 przeszklone), do środka wstawiłem AP i z wi-fi nie ma najmniejszego problemu.
Szafka metalowa/plastikowa nie będzie znacznie tłumić sygnału WiFi z routera. Może z lekka go ograniczyć, ale nie sądzę abyś odczuł jakieś diametralne różnice.
Sam modem możesz jeszcze powiesić na zewnątrz szafki, a całą resztę trzymasz w szafce. Oprócz modemu masz w niej coś jeszcze? Jakiś patch panel, switch czy tylko kable i modem?